Å være ordstyrer

Lag regler for gruppa

En stor del av det å lære i fellesskap er å kunne dele tanker, ideer, og erfaringer med gruppa. Et vanlig første skritt er å lage regler for gruppa, slik at læringssirkelen kan fungere godt. Alle deltakerne bør være med på å lage regler om hvordan man bidrar til respektfulle samtaler og godt engasjement. (Se Gruppas forventninger.) Det å lage regler kan også bidra til å skape sosial samhørighet. Da fastslår man at «vi» som gruppe har kontroll over og har gitt innspill til hvordan vi skal fungere. Det er større sjanse for at deltakerne deltar i prosessen hvis de føler eierskap til den.

Aktivitet: 💫 Ett, noen, mange mål (personlig/nettbasert aktivitet)

Felles mål kan styrke engasjementet i gruppa og hjelpe deltakerne med å komme seg forbi konflikter når det oppstår. Denne aktiviteten omfatter tre trinn som kan tilpasses ut fra antall deltakere i læringssirkelen: Hver deltaker skriver ned 1–3 personlige mål. Deltakerne går sammen og slår ideene sammen for å finne fram til felles mål. Til slutt forteller alle parene om ideene sine, og gruppa definerer sine felles ønskede mål gjennom diskusjon. Denne aktiviteten kan brukes sammen med å lage regler for gruppa.

Mekling i konflikter

Avhengig av temaet og i hvilken grad deltakerne brenner for det, kan det oppstå uenigheter, og i verste fall konflikter. Det er ikke mulig å vite hva slags konflikter som kan oppstå, men du kan håndtere dem ved å bruke gruppas regler som ble etablert under første økt og eventuelt revidert senere. (Se Gruppas forventninger for å finne anbefalte aktiviteter.)

Vi liker også tipsene fra denne artikkelen og TED Talk-en av Adar Cohen:

  • Beveg deg mot – og ikke bort fra – konflikt: Konflikt kan være en mulighet til å utforske et problem eller en bekymring dypere. Engasjer deltakerne med spørsmål som lar dem forklare meningene eller kommentarene sine.
  • Oppfør deg som om du ikke vet noe om situasjonen (selv om du gjør det): Å opptre som om du ikke vet noe, gir deg plass til å få høre og vite om informasjon som du kanskje ikke har fra før.
  • Hold deg stille, spesielt i begynnelsen: Stillhet er ikke nødvendigvis negativt. La stillheten oppstå, og prøv å tenke på den som en mulighet. Den kan bidra til at deltakerne får reflektert og samlet tankene sine, og det kan bidra til at flere tar ordet og deler med gruppa.

Stillhet

Stillhet kan være vanskelig og nervepirrende for de som prøver å legge til rette for en diskusjon. Du kan føle at folk ikke er engasjert hvis de ikke responderer raskt, men stillhet kan også være en mulighet for at folk får samle tankene sine. Oppmuntre andre i gruppa til å bidra til diskusjonen ved å tie. Ikke prøv å fylle tomrommet umiddelbart. Hvis du har problemer med å tie, så prøv å telle til 10 eller 30 i hodet. En av de andre deltakerne vi da kanskje fylle stillheten. Så vær stille, særlig i begynnelsen.

Informasjonsdeling mellom møter

Hvis gruppa har livlige diskusjoner og finner ut at de heller vil bruke tid på å diskutere istedenfor å lese sammen, kan dere velge at lesingen skjer utenom øktene. Hvis alle er enige om dette, kan du få deltakerne til å lese på egen hånd, slik at det blir mer tid til diskusjon. I tillegg kan det være nyttig å følge opp deltakerne etter en økt. Du kan sende møtenotater til alle deltakerne etter hvert møte i tilfelle de var fraværende eller hadde noen tekniske problemer eller tilkoblingsproblemer. En ukentlig avslutningsmelding kan sikre at alle deltakerne har tilgang til all informasjon eller viktige punkter som ble delt under møtet, eller som kom opp etter møtet.