Møtestedet

Et fast møtested bidrar mye til at læringssirkelen får et komfortabelt læringsmiljø. Enten øktene gjennomføres digitalt eller fysisk, er de beste møtestedene pålitelige, tilgjengelige, og ikke-distraherende. I denne leksjonen vil du få praktiske tips om hvordan du kan tilrettelegge både for å møtes fysisk og på nett.

Fysiske økter

Den viktigste vurderingen for fysiske økter er om rommet har det minimumsutstyret som trengs til en læringssirkel. Stedet bør ha nok stoler og plass til at alle deltakerne kan sitte i sirkel. For noen emner kan det være nyttig eller nødvendig å ha ekstra utstyr, for eksempel en projektor, for å dele videoinnhold med gruppa. Hvis emnet er mer teknisk, må deltakerne kanskje ha tilgang til datamaskin.

Viktige behov

  • Et enkelt tilgjengelig sted
  • God tilgang til strøm og Internett
  • Tilrettelegging for eventuelle funksjonsnedsettelser eler læringsvansker i gruppa
  • Tilgang til toalett

Ønskelige egenskaper

  • En stor vegg til bruk av projektor eller en skjerm til å spille av læringsinnhold
  • Naturlig lys (studier viser at folk lærer bedre med det!)
  • Muligheter for å endre oppsett på sitteplassene
  • Nærhet til offentlig transport eller gratis parkering

Ting du bør sjekke

  • Er rommet reservert hver uke framover?
  • Har du tilgang til de nøklene du eventuelt trenger?
  • Kan du nettverksnavnet og passordet til nettverket?
  • Vet du hvor stoler, bord og annet utstyr lagres?
  • Vet du om du finnes noen regler for når dere senest må være ferdige?

Nettøkter

Digitale møter krever et system for synkron kommunikasjon (for eksempel videochat, konferansesamtale eller delte notater) og eventuelt en egen kanal for asynkron kommunikasjon (for eksempel en Messenger-gruppe, e-posttråd eller Slack-kanal) der deltakerne i læringssirkelen kan samhandle.

Noen tilretteleggere er pålagt å bruke institusjonens møteplattform, så da er valget allerede gjort. For de som ikke er pålagt å bruke en bestemt programvare, finnes det en rekke gratisverktøy som lar folk jobbe sammen i virtuelle rom, i form av for eksempel videokonferanseverktøy og samskrivingsplattformer. En tilrettelegger skal ikke trenge å bruke penger på å være vert for en velfungerende nettbasert læringssirkel.

Tilgjengelighetshensyn på nettet

Verktøyene du velger å bruke i læringssirkelen, kan bidra til å skape et miljø som kommer alle deltakerne til gode. Husk at du alltid kan endre verktøy hvis det gjør det enklere for alle å delta.

Noen spørsmål du stille deg når du velger et nettbasert oppsett:

  • Er det noe spesifikt utstyr eller spesifikke tekniske krav (programvare, utstyr osv.) som trengs for å delta i læringssirkelen?
  • Hvilke ressurser (datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett, internettilgang) har deltakerne tilgang til?
  • Hvilke verktøy vet deltakerne allerede hvordan de skal bruke?
  • Er deltakerne komfortable med å delta i video- eller telefonsamtaler?
  • Har du kolleger som kan formidle kunnskap, erfaring eller ideer om hvilke verktøy som kan være riktige i ditt tilfelle?

Erfarne tilretteleggere anbefaler å spørre deltakerne før eller etter påmeldingen om hvilke ressurser de har tilgang til og er komfortable med å bruke. Du vil kunne oppdage at deltakerne har begrenset tilgang til eller kunnskap om verktøyene du har planlagt å bruke.

Når du finner verktøy du vil bruke, må du huske på tilgjengelighet for deltakerne. Her er noen måter du kan kjøre tilgjengelige nettmøter på som støtter en rekke læringsstiler og -evner:

  • Undersøk tilgjengeligheten til møteverktøyet ditt. Kan det brukes med hjelpeteknologi som skjermlesere? Eller bare tastatur for deltakere som ikke kan bruke mus?
  • Se etter støtte for teksting i kursmateriellet og på møteplattformen. Hvis møteplattformen ikke støtter det automatisk, kan du vurdere å be en kollega eller deltaker om å skrive tekster eller notater for å hjelpe alle deltakerne til å kunne følge med.
  • Øk markørstørrelsen og fortell om det du gjør og beskriv bilder du viser hvis du planlegger å vise noe ved hjelp av skjermdeling.
  • Prøv ut lydoppsettet ditt på andre og øv på å snakke for å sikre at ordene dine er forståelige, og at omgivelsene er frie for distraherende lyder. Vurder å bruke en mikrofon eller hodetelefoner hvis du planlegger mange møter.

Anbefalt programvare

Fordi mange tilretteleggere er låst til institusjonens krav, og fordi det ville ha vært umulig tilpasse de tekniske behovene til hver enkelt læringssirkel, er ikke dette en omfattende sammenligning av verktøy. P2PU anbefaler to verktøy; Jitsi for videokonferanser, og Etherpad for samskriving.

Jitsi

Mange har Teams eller Zoom tilgjengelig, men har du behov for et gratis videokonferanseverktøy kan du bruke Jitsi. For å bruke Jitsi trenger du verken å opprette en bruker eller laste ned programvaren. Deltakere i læringssirkelen kan enkelt klikke på en lenke og delta direkte i det digitale møtet. Jitsi fungerer i de fleste nettlesere, og på iOS og Android smarttelefoner med en gratis app.

Lær mer om Jitsi:

Etherpad

Etherpad er et samskrivingsverktøy med mange tilpasningsmuligheter og åpen kildekode. Med dette verktøyet kan deltakerne samarbeide om skriving i sanntid. Hver av de som redigerer, angir sin egen farge, slik at det blir mulig å se hver enkelt sine bidrag. (Dette kan også slås av.) Vi har hatt gode erfaringer med å bruke Etherpad til å dele møteplaner, til samskrivingsoppgaver og til stille refleksjon (for eksempel innsjekk eller pluss/delta i slutten av en økt).

Etherpad er satt opp på nettsiden til P2PU (se lenken nedenfor). Opprett ny pad og skriv i vei!

Vurdering av personvern og sikkerhet

Det er flere tiltak du kan gjøre for å sikre at ikke uvedkommende kan delta i læringssirkelen:

  • Sørg for at møterommene har unike nettadresser, og ikke legg ut lenkene offentlig på nettet, det vil si ikke på påmeldingssiden, for eksempel. Dette vil redusere antall tilfeldige besøkende. Du kan dele møtelenker privat med deltakerne via e-post når de har meldt seg på.
  • Legg til et passord. Hvis du er bekymret, kan du legge til et passord for møterommet. Dette kan alltids endres om nødvendig.
  • Hold øye med hvem som melder seg på. Hvis en deltaker har skrevet noe urovekkende i påmeldingen, kan du enten sende dem en melding direkte eller bare fjerne dem fra læringssirkelen.
  • Finn ut hvordan du kaster ut brukere. De fleste videochatverktøy har en funksjon for å fjerne deltakere fra et møte. Likevel vil det kanskje ikke hindre dem i å bli med igjen. Sørg for å legge til eller endre rommets passord før du kaster ut en bruker, for å hindre vedkommende i å komme inn igjen.

Tilby teknisk støtte

‌I nettbaserte læringssirkler vil man gjerne bruke tre nettleserfaner samtidig – én til nettkurset, én til videochat og én til et felles notatdokument. En slik arbeidsflyt kan føles krevende for personer som ikke er vant til å jobbe og samarbeide på nettet.

Noen måter å redusere problemet på:

  • Inviter deltakerne til å møte opp på nettmøtet 15–20 minutter tidligere for å feilsøke eventuelle tekniske problemer de måtte ha.
  • Be en kollega om å bli med de første tretti minuttene for å hjelpe deltakerne. Å opprette en egen videochat som er dedikert til teknisk støtte kan være et fint tiltak for å tilby én-til-én-hjelp til de som sliter, samtidig som resten av gruppa kan fortsette med læringsmateriellet.
  • Begynn læringssirkelen med en orienteringsøkt. Gjør det klart at den er valgfri, men at den kan være lur å delta på for folk å lære mer om verktøyene som skal brukes, og om læringssirkelmodellen, før gruppa graver seg ned i emneinnholdet neste uke.
  • Del skjermen din. Det kan være mye enklere å vise hva du vil at deltakerne skal gjøre, enn å forklare det. Sørg for at du har god oversikt over hvordan du deler skjerm, før læringssirkelen begynner, og øv på å dele hele skjermen og bare ett vindu.