Standpunkt er en innsjekkøvelse som kan varieres i det uendelige og tilpasses til akkurat det dere skal jobbe med. Øvelsen er enkel og fleksibel, nær sagt uavhengig av tid til disposisjon og antallet deltakere
Standpunktøvelsen kan benyttes bare for at folk skal bli kjent og for å skape god stemning, men den kan også brukes i en mer faglig tilnærming. Ofte brukes den som en kombinasjon av sosialt og faglig. Det er spørsmålene som blir stilt, som bestemmer hvordan retningen og utbyttet blir. Det er ofte vellykket å starte med noen spørsmål som skaper uformell stemning. Deretter kan det legges opp til noen runder hvor dere kobler tettere til dagens tema, som forventninger til oppgaven og faglige spørsmål.
Opplegget går ut på å gi uttrykk for mening ved å plassere seg i rommet. Det kan være ved å danne en imaginær linje, å danne en stor sirkel, eller ved å stille seg i hjørnene i rommet. Etter hvert som spørsmålsrundene kommer, skal deltakerne synliggjøre hvordan de stiller seg, ved å innta aktuell plassering.
Eksempler på sosiale spørsmålsrunder:
Eksempler på faglige runder:
Når alle har inntatt sin posisjon, kan fasilitator invitere deltakerne inn til å fortelle i gruppa, ved å stille ett eller flere oppfølgingsspørsmål til standpunktet. Deretter kan det tas nye spørsmålsrunder.