Del 4: Oppsett og sikkerhet

Innhold

Du har fått ny maskinvare i hus og det er en spennende dag for å prøve nye spill! Først må det bare gjøres noen innstillinger slik at systemet er tilpasset bibliotekbruk, og i den grad det er mulig, bør utstyret sikres for tyveri og skade. Her har hvert system sin egen fremgangsmåte. Det er dette vi skal dekke i delkurset Oppsett og sikkerhet.

Oppsett og sikkerhet: Steam (PC-spill)

I mange år har Steam vært den dominerende løsningen for kjøp, organisering og bruk av digitale PC-spill. Steam har faktisk vært så vellykket at man knapt får kjøpt PC-spill i fysisk format lenger.

Steam er utviklet av spillutvikleren Valve, som tar en prosentandel av alle salg på plattformen. De siste årene har enkelte andre store utviklere prøvd å gå samme vei. Origins, Uplay, og ikke minst Fortnite-utvikleren Epic sin butikk er eksempler på dette. Resultatet er en litt frustrerende situasjon hvor man må opprette brukerkonto på flere plattformer for å kunne spille hele utvalget av PC-spill. Det er nemlig ikke bare kjøpet som gjøres i disse løsningene, du starter også spillet fra samme sted. Dette krever igjen at du er tilkoblet internett for å kunne spille- så sant du ikke har markert i innstillingene at maskinen skal brukes uten nett hele tiden. Da mister du imidlertid muligheten til å spille med andre over nett, og en del nett-baserte spill, som Fortnite og Hearthstone blir utelukket.

I det følgende skal vi vise hvordan man bruker Steam. Grunnen til at vi velger å dekke Steam og ikke de andre, er flere. Steam er den største, og viktigste å sette seg inn i. Det er også Steam som brukes for å få tilgang til spillene fra innkjøpsordningen. Når du sender en e-post til NFI på bibliotek@nfi.no fra bibliotekets e-postadresse, og opplyser hvilke PC-spill du vil ha, får du tilsendt en kode som kan løses inn mot en lisens på Steam. Sist, men ikke minst, har Steam også tatt skritt for å tilrettelegge for offentlige arenaer gjennom sin PC-cafe løsning. Dette kan du lese mer om straks.

Opprette konto

1. For å få tilgang til Steam går du til nettsiden https://store.steampowered.com/about/ og velger installer Steam. Velg lagre, og en nedlasting vil nå starte. Filen er liten, så dette burde bare ta et minutt eller to. 

2. Når nedlastingen er ferdig, åpner du installasjonsfilen som er lastet ned. Dette vil starte installasjonen av Steam på din PC. Velg språk og installasjonssted, og gå videre med installasjonen. 

3. Når Steam er ferdig installert, vil du bli bedt om å opprette en konto. Dette tar kun et par minutter og er gratis. Når PC’en starter opp heretter, vil Steam automatisk starte også. Det eneste du må gjøre er å trykke på logg inn knappen når vinduet dukker opp etter en omstart. 

4. For å opprette en bruker velger du «Opprett ny konto». Så oppgir du en e-post adresse. Dette kan gjerne være en felles jobbmail. Samme mail kan brukes på flere Steam-kontoer. Dette er nyttig å vite hvis du har flere PC’er, da hver PC krever sin egen Steam-konto, og sitt eget sett med spill. 

5. Du vil nå få beskjed om å gå til din e-post og bekrefte opprettelsen av Steam-kontoen. Når det er gjort, kan du returnere til Steam på skrivebordet og velge brukernavn og passord. Passordet kan ikke ligne på brukernavnet, men ellers kan du velge hva du vil – så lenge det er ledig. 

6. Nå er du klar for å logge på Steam, det eneste trinnet du trenger å gjenta heretter. Fyll inn brukernavn og passord, og hak av for «husk passordet» hvis du vil slippe å huske passordet for hver oppstart. 

7. Lukk reklamevinduene som dukker opp. Du skal nå se denne hovedmenyen: 

8. For å løse inn spillkoden din, går du nå til «Spill» i toppen av bildet, (over «Butikk» og «Bibliotek») og velger «Aktiver et produkt på Steam». 

9. Når du har fylt inn koden, godtar du betingelsene og velger «Installer». 

10. Spillet ditt vil nå lastes ned, og du finner det heretter under «Bibliotek» fanen. 

Steam PC-cafe

En av tjenestene du bør sette deg inn i dersom du har flere maskiner som skal bruke Steam, er Steam PC-cafe. Dette er en løsning utviklet spesifikt for offentlige arenaer som internettkaféer og bibliotek. Når du kjøper spill, kan du i stedet for å måtte logge inn på hver enkelt pc og kjøpe et eksemplar til hver bruker, kjøpe for eksempel 7 lisenser samtidig. Ikke bare gjør dette innkjøp til flere maskiner mye enklere – lisensene legges også i en pott og distribueres ut til PC’er på ditt nett først etter hvert som de tas i bruk. Dermed trenger det ikke å være bibliotekets bruker som er logget på for at spillene skal vises inne i Steam. En veldig fin konsekvens av det er at dine spill fra innkjøpsordningen vil være synlige selv om publikum logger på med sin egen bruker. Det styrker formidlingen av de norske spillene.

En av bakdelene er at ikke hele spillutvalget fra Steam er tilgjengelig via løsningen. Det er kun spill utgiveren har lagt ut for salg via PC-cafe man kan kjøpe. Mange av disse er av den smalere varianten, selv om du også finner suksesser som Terraria og Cities: Skylines der. Det er også verdt å påpeke at prisene kan variere fra vanlig butikkpris, og at noen få av spillene krever et abonnement, men i likhet med kjøp av spill fra Biblioteksentralen så er det dette begrensede, men korrekt forhandlede utvalget man har full rett til å tilby.

Ønsker du å vite mer om Steam PC-café kan du lese om det her:
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=3303-QWRC-3436

Online / offline tilgang

Dersom du ønsker å bruke spill fra Steam uten nettilgang, så kan du det.

Du finner en god oppskrift på hvordan å gå offline hos Steams kundestøtte her: https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=3160-agcb-2555

Merk at dette kun gjelder titler som ikke er avhengige av nettilgang. I denne modusen kan du heller ikke spille med venner over nett, eller motta oppdateringer til spillene. Heldigvis er ikke noen av titlene fra innkjøpsordningen avhengige av nett per i dag.

Familieinnstillinger

Steam er en av plattformene som har virkelig gode familieinnstillinger. Med dem kan du begrense både tilgang til spesifikke spill, butikken for kjøp av spill, og kontoinnstillinger. Når dette er satt opp kan du enkelt skru familiemodusen av og på med de gjeldende innstillingene. Brukere som vil bruke sperret innhold vil bli bedt om å taste inn en kode.

Du finner en god oppskrift på hvordan å aktivere familiemodus i Steam her:
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5149-eopc-9918

Tyverisikring

Tyverisikring av PC kan oppnås ved hjelp av wire eller låsbare skap som er montert på undersiden av spesielle bord fra enkelte forhandlere. Det er imidlertid ikke det største problemet i betjente bibliotek, da kabinettene er store og et eventuelt tyveri vil være åpenbart. Det du derimot kan vurdere er å låse sidedørene på kabinettet. Grafikkortet som står rett innenfor er en av de dyreste delene på en PC, og kan løsnes uten skrutrekker. Enkelte kabinett leveres med låsemekanisme.

Oppdatering og vedlikehold

Det anbefales å sette opp en rutine på oppdateringer, da dette kan være tidkrevende, særlig dersom det kommer flere oppdateringer som venter i kø, og på flere maskiner. En gang hver 14. dag kan være passende for operativsystemet (f.eks Windows). For selve spillene bør automatisk oppdatering være skrudd på i innstillingene. Likevel kan kø i automatiske nedlastinger, avlogginger ved stenging og lignende føre til at spillene ikke blir oppdatert som planlagt, så det kan være verdt å ta en sjekk på de mest brukte spillene manuelt. Flere spill, og da særlig onlinespill, oppdateres ukentlig på onsdager. Derfor kan torsdag være en god dag for sjekk.

Mer om dette, og hvordan du kan begrense nedlastingshastigheten på oppdateringene slik at nettet kan brukes til spill samtidig, kan du lese om her:
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=3087-QYPV-9209

gå til toppen

Oppsett og sikkerhet: Nintendo Switch

Opprette konto

En Nintendo konto kreves både for å gå på internett og for å laste ned digitale spill fra Nintendo e-shop. Det er altså noe man trenger for å laste ned spill fra innkjøpsordningen ved hjelp av NFI’s koder. For å opprette konto på Nintendo Switch, trenger du tilgang til en nettleser på en annen enhet enn konsollen. Der går du inn på Nintendos nettsider og oppretter en bruker.

Har man allerede opprettet en profil på konsollen og vil ta med seg lagrede spill fra fysiske disker over til ny konto, kan man lenke de sammen ved å gå på “system settings”, deretter “user”, og så velge den profilen man ønsker. Trykk så på “link to a Nintendo account”. Linker du en profil til en konto vil de for alltid være tilknyttet.

Når man starter kontoopprettelsen, får man opp to valg: konto for noen under 15 år eller for 16 år og oppover. Nintendo lar deg opprette opptil fem barnekontoer som man kan knytte til sin hovedkonto, men dette er ikke noe bibliotekene behøver å forholde seg. Velg alternativet «16 og oppover».

Nå skal du fylle ut et skjema med blant annet e-post adresse, passord og kallenavn. En felles jobb e-post kan brukes her. Når du er ferdig trykker du “continue”.

Du vil nå få opp et spørsmål om du ønsker å motta nyhetsoppdateringer på e-post fra Nintendo. Oppga du en felles jobbmail, anbefaler vi selvfølgelig å trykke «nei».

Nå vil du få en bekreftelseskode på e-postadressen du oppga. Skriv den inn i skjemaet og gå videre.

Gratulerer! Nå har du en Nintendo konto. Inne på konsollen kan du nå logge deg på e-shop med e-postadressen og passordet du nettopp lagde. Her vil du se en liten side med informasjon om hva du nå har tilgang til. Trykk deg videre og du vil kunne opprette en egen pinkode som må skrives inn hver gang du går inn på Nintendo e-shop. Pass på at du ikke trykker på “skip this step in the future” slik at butikken forblir låst for lånere. Dette kan du også sperre med Nintendo Parental Controls.

Online / offline tilgang

For bibliotekbruk kan det være enklest å begrense tilgang til kjøp, aldersmessig upassende innhold og lignende ved å koble fra nettet. Og du kan fint bruke Nintendo Switch uten internettilgang. Ønsker du likevel å ha nettet på, slik at Nintendoen automatisk oppdaterer spillene dine, kan du regulere bruken gjennom Nintendo Parental Controls.

Familieinnstillinger

Nintendo Switch har et velfungerende instrument for familie innstillinger ved navn Nintendo Parental Controls. Det er en app man kan laste ned og linke til konsollen man har. Her kan man legge inn aldersbegrensninger på hvilke spill man kan bruke, tidsbegrensninger på hvor lenge man kan spille (inkludert alarm når spilletiden er oppbrukt), velge ut nøyaktig hvilke spill man kan få tilgang til, og mer. Alt kan knyttes til samme innstilling, eller låses opp enkeltvis. Det er også mulig å se statistikk på hva og hvor mye som blir spilt, slik at man har god utlånsstatistikk også på de digitale spillene.

Tyverisikring

En Nintendo Switch har flere deler som bør sikres på hvert sitt vis. Konsollen, som minner om et lite nettbrett, kan enkelt løftes ut av docking stasjonen som er koblet til skjermen. I tillegg har du kontrollere. Begge disse kan oppbevares bak skranken og merkes med strekkode for utlån. Docking stasjonen er verre å låne ut over skranken ettersom lånerne da også må koble den til strøm og skjerm. Denne anbefales det derfor å lage et feste til, slik at den står sikret på et fast sted. Trondheim folkebibliotek har også laget sin egen løsning med stålbånd og bolter. Se bildene under for eksempel.

Tips: Haugesund bibliotek har også fått spesiallaget en 3d-printet versjon som vi har fått tillatelse til å dele filen til for andre bibliotek med 3d-printer.

Fil til Nintendo Switch låsestativ 3d-printer: 

(Trykk på «download» oppe i høyre hjørne for å laste ned. Det fungerer ikke å trykke på filene)

https://drive.google.com/file/d/1VKYc2eKQzXkrxtR3lj_Q3xCOBX1an9ty/view

Oppdatering og vedlikehold

Det er mye som kan oppdateres på Nintendo Switch. Både spillene, konsollen, og de små Joy Con-kontrollerne. For å gjøre det må man være tilkoblet internett, og kontrollene må være koblet til på sidene av konsollen. Spillene og konsollen vil enten oppdateres automatisk eller gi deg et varsel om at en oppdatering er tilgjengelig, mens kontrollene kan oppdateres ved å gå på innstillinger, finne kontrollene og trykke på «oppdater».

Når det gjelder vedlikehold kan skjermen på konsollen ripes opp, og bør beskyttes med beskyttelsesglass eller plast. Her er det mange varianter å velge mellom. Vanligvis bevarer glass følsomheten i berøringsskjermen bedre enn de tykke plastbeleggene, men er også selv mer følsomt for brudd hvis man mister konsollen i gulvet. Her kommer anbefalingen litt an på hvordan man skal bruke konsollen – håndholdt eller kun i docking stasjon på storskjerm. Switch-brukere kan også oppleve uvanlig rask slitasje på Joy Con-kontrollerne. Ved lengre bruk kan det oppstå det som kalles Joy Con drift, som innebærer at joystickene på kontrollene er så slitt at de alltid svinger mot en retning. Nintendo ble nylig involvert i et massesøksmål på grunn av dette, hvor det skal avgjøres hvor stort ansvar de har for problemet og eventuelle erstatninger.

gå til toppen

Oppsett og sikkerhet: Playstation 4

Opprette konto

For å ta i bruk av digitale tjenester på Playstation 4 må du ha en Playstation Network konto (PSN). Så skal du laste ned spill fra innkjøpsordningen må du skaffe deg det. Kontoen må opprettes fra selve konsollen. 

 1. Når du starter opp konsollen blir du møtt med et spørsmål om hvilken bruker du ønsker å bruke. Trykk på det store pluss tegnet der det står “New user”. Da får du spørsmålet om du ønsker å opprette en ny bruker eller spille som en gjestebruker. Velg “Create a user” og aksepter bruksbetingelsene. 
 2. Nå vil det dukke opp info om hva du kan bruke en Playstation network konto til; trykk på “Next” for å komme deg videre. Har du en konto fra før, kan du nå logge inn. Ellers må du gå helt nederst og trykke på “New to Playstation network, create an account”.
 3. Her får du opp nok en skjerm med info om hva du kan gjøre med en slik konto, trykk “sign up now” og fyll inn skjemaet. 
 4. Så kommer du til en side hvor du skal fylle ut hvilken e-post adresse du vil knytte kontoen til. Her kan du bruke felles jobb e-post og et passende passord. Passordet må inneholde minst åtte tegn, må inkludere minst to av følgende tegn typer: ord, tall, symboler. Det kan heller ikke inneholde tre like tegn rett etter hverandre slik som 111 eller AAA. 
 5. Når det er gjort skal du lage din online identitet med kallenavn og avatar. En slik konto opprettet for biblioteket blir nok ikke mye brukt på nettet så dette er ikke veldig viktig, men det er verdt å merke seg at når denne identiteten først er opprettet kan den ikke endres.  Avataren kan man endre når som helst.
 6. Til slutt kommer du til en side der du kan velge hvem som kan se hva du gjør på nettet, alle, venner eller ingen. Dette kan endres senere også. Det kommer da opp en side med vilkår for bruk man må godkjenne, når det er gjort blir det sendt en bekreftelse til e-postadressen du oppga tidligere. Gå inn i e-posten og trykk på lenken du får der, så er e-postadressen bekreftet. Trykk på “already verified” og du har nå opprettet din Playstation Network konto.

Online / offline tilgang

Playstation 4 trenger ikke tilgang til nett med mindre det er snakk om nettbaserte spill, men det kan likevel være nyttig for å holde spillene automatisk oppdatert. Slik sett kan du velge å koble deg på nettet eller ikke. Ønsker du å holde spillene oppdatert, men begrense tilgang til selve nettleseren, har du mulighet til det ved å bruke “Parental controls”. Gå inn på “Settings”, deretter “Parental Controls”, og til slutt “Restrict use of PS4 features”. Her finner du “Internet Browser” som en egen kategori og du kan trykke på den for å velge å sperre tilgangen. Da må man opprette en firesifret kode nederst på samme side. Inntil du gjør det er standard koden 0000.

Familieinnstillinger

For å slå på og velge hva som skal begrenses på Playstation 4 går du inn på “Settings”, scroller deg ned til “Parental Controls”, trykk deg videre på “Restrict use of PS4 features”. Her får du opp alle de ulike aspektene du kan lage begrensninger på slik som internettet, aldersgrenser, mulighet for å bruke maskinen til å se dvd osv. Her kan du også endre en firesifret pin kode som du kan sette slik at biblioteket fortsatt kan bruke det du setter begrensninger på om du så ønsker det. Endrer du ikke koden er det automatisk 0000. 

Tyverisikring

Playstation 4 er en konsoll som tåler en del fysisk slitasje på den ytre delen. Derfor er den også lett å tyverisikre. Det kan gjøres ved hjelp av stålbånd og bolter, som på bildene under fra Trondheim folkebibliotek. Her er også skjermen sikret i samme løsning. Et stiligere, men langt dyrere alternativ er å kjøpe en Gaming vegg fra BS-Eurobib. Disse koster rundt 30 000 kr og har feste til skjerm, led-lister som lyser opp veggen, og en gjennomsiktig, låsbar akrylboks til konsollen. Bilder fra Trondheim folkebibliotek:

Oppdatering og vedlikehold

En PS4 vil vanligvis oppdatere spillene automatisk så lenge konsollen er på. Dette kan du imidlertid endre under innstillingene. Det som er mer praktisk er å foreta oppdateringer når man ikke er til stede og benytte seg av dvalemodusen. Dvalemodus er et av alternativene du kan velge når du vil slå av konsollen. Når konsollen står i dvalemodus fremstår den som slått av, og sparer strøm. Du kan også stille inn dvalemodus til å lade på ulike måter, som å også gi strøm til USB-utgangene slik at kontrollerne kan lades der de første 3 timene etter dvale.

gå til toppen

Oppsett og sikkerhet: Ps5

Opprette konto

 1. Fra hovedmenyen, velg legg til bruker og deretter «kom i gang» 
 2. Samtykk til lisensavtalen og velg «opprett konto» nederst. Har du allerede en konto fra PS4 hvor du eier digitale lisenser, så kan du også installere disse på PS5. Dersom PS4 skal fases ut av bruk er det en god løsning. Skal begge konsoller derimot være i drift samtidig, bør du lage en ny konto. Ellers vil du bare logges av den ene når du logger på den andre. 
 3. Fyll inn personalia, deriblant en e-post adresse. Dette kan gjerne være en felles jobbmail slik at varslinger og kvitteringer lagres på et delt område. 
 4. Velg en online ID og avatar (bilde) 
 5. Sett personverninnstillingene. «alene og fokusert» er det sikreste. 
 6. Velg om du vil dele brukerdata med Sony Playstation. Liker du ikke tanken på at Playstation gir deg reklame og innhold basert på bruken din, velger du «bare begrensede data» og skrur av de to alternativene i neste bilde. 
 7. Til slutt må du lese og godta tre vilkår for bruk, hake av for samtykke, og trykke bekreft. 
 8. Du vil nå motta en bekreftelsesmelding på e-posten du oppga. Åpne eposten og trykk på denne, og du kan nå bruke kontoen også i Playstation store til nedlasting av spill. 
 9. Så får du to forslag til sikring av kontoen din som vi skal se nærmere på i neste trinn. 
 10. Til slutt får du tilbud om å aktivere to-trinns bekreftelse. Dette anbefaler vi egentlig ikke å gjøre, da det betyr at man må bruke sms eller en app for å bruke kontoen. Med mindre man har en felles jobbmobil må altså personen som eier mobilen være til stede for å logge på. Det er også unødvendig tungvint dersom man har en felles jobbmobil. Velg derfor «gjør dette senere». 
 11. I neste trinn kan du oppgi et mobilnummer for gjenoppretting ved glemt passord, men her kan du også bruke e-post. Ønsker du det, velger du «gjør dette senere» også her. 
 12. Hovedkontoen som du vil bruke til kjøp, nedlasting og administrasjon av systemet er klar for bruk! Nå skal vi bare sette opp familieinnstillinger for lånerne og gi dem en eller flere brukere å spille med.

Online / offline tilgang

Playstation 5 trenger ikke tilgang til nett med mindre det er snakk om nettbaserte spill, men det kan likevel være nyttig for å holde spillene automatisk oppdatert. Slik sett kan du velge å koble deg på nettet eller ikke. Ønsker du å holde spillene oppdatert, men begrense tilgang til selve nettleseren, har du mulighet til det ved å bruke “Familie- og foreldrekontroller”. Mer om dette under.

Familieinnstillinger

Med familieinnstillinger har du mulighet til å begrense adgang til både spill, innstillinger, nye kontoer og kjøp. Samtidig vil man at lånerne skal kunne slå på konsollen og starte spill uten at bibliotekaren må tilkalles hver gang. Derfor må man finne de riktige innstillingene som gir en balanse.

En ting som alle bør ha, er krav om passord ved kjøp. Dette gjøres ved å gå til «Innstillinger», «Brukere og kontoer», «Konto», «Betaling og abonnementer», «Innstillinger for kjøp».

Utgangspunktet for videre begrensninger er at man bruker en hovedkonto, eller foreldrekonto, til å administrere tilgang for andre «barnekontoer». Vi anbefaler å lage fire barnekontoer med familiebegrensninger i tillegg til hovedkontoen. Da har du nok til å spille multiplayerspill med det maksimale antallet på fire spillere. Det kan være fristende å bare la dem opprette gjestekontoer etter behov og sette en generell begrensning på disse, men da kan det bli mange kontoer og tidvis med upassende navn.

 1. Opprett fire kontoer på nesten samme måte som over. Unntaket er at lånerkontoene ikke vil behøve tilgang til nettbutikk og lignende. Du kan derfor spare deg masse tid ved å velge «Hopp over og spill offline». Da slipper du å fylle inn felter om personalia og personvern.
 2. Logg ut av kontoene igjen, og inn på med hovedkontoen du laget i trinn 1. Hvis du er usikker på hvordan du gjør det, så gå opp til toppen av menyen, og deretter mot høyre til profilbildet ved klokka. Når du trykker på det kan du velge «Bytt bruker» fra listen.
 3. Når du har logget på hovedkontoen går du til «Innstillinger». Dette ligger under tannhjulet rett ved profilbildet på hovedmenyen. Så velger du «Familie- og foreldrekontroller», og går inn på hver av lånerkontoene på listen under.
 4. Inne på hver lånerkonto velger du en aldersgrense som står i stil med det du vil at skal kunne spilles i biblioteket. Hvis du uansett regulerer aldersgrense med utlån av fysiske eksemplar over skranken kan du vurdere å sette den noe høyere slik at ungdommer kan spille 12 eller 16 års grense spill.
 5. Velg om de skal få mulighet til å spille VR spill. Dette krever headset og annet ekstrautstyr, og vil neppe ligge fremme ved konsollen uansett. Valget er derfor ikke så viktig.
 6. Begrens nettleser. Playstationen har ikke nødvendigvis de samme filtrene som publikums-pc’ene for upassende innhold.
 7. Gå et skritt tilbake og velg «PS5-konsollbegrensninger». Deaktiver tillatelsen for opprettelse av nye brukere og gjestepålogging. Til slutt oppretter du en kode for systemet nederst på samme side.

Tyverisikring

Playstation 5 har endelig fått en Kensington security lock åpning bak, i likhet med bærbare pc’er og Xbox. Ved hjelp av denne kan du koble til en wire med lås som kan festes rundt et stolbein eller et ankerpunkt. På grunn av den buede formen på konsollen er det vanskeligere enn med forgjengeren å sikre denne med stålbånd eller andre løsninger – selv om det meste lar seg gjøre med nok kreativitet, vilje og mangel på omtanke for konsollen.

Oppdatering og vedlikehold

Oppdateringer og vedlikehold foregår på mange måter som på PS4. Konsollen er fra fabrikken innstilt til å gjøre oppdateringer mens den er påslått eller i dvale og samtidig koblet til internett. Når det gjelder vedlikehold kan det være greit å passe på at det ikke samler seg for mye støv ved viftenes luftinntak med jevne mellomrom. Ellers har de nye Dualsense kontrollerene i likhet med Nintendos Joy-cons fått en del kritikk for at stikkene slites raskt («drift»). Det kan derfor være verdt å kjøpe inn et par kontrollere ekstra, noe som anbefales uansett med tanke på lading.

gå til toppen

Oppsett og sikkerhet: Xbox one S/X

Opprette konto

Xbox er utviklet av Microsoft, som også lager Windows for PC. Derfor benytter de også sine Microsoft kontoer til pålogging på Xbox. Det har sine fordeler, da du kan nøye deg med en konto til både PC og Xbox. Flere av spillene du kjøper til Xbox, kan også brukes på PC. 

1. Første skritt når du skal lage en ny bruker på Xbox er derfor å enten logge på med, eller opprette en ny Microsoft-konto. 

2. Vil du opprette en ny, så må du trykke på «Få en ny e-postadresse». Dette leder deg i utgangspunktet til å opprette en ny Outlook e-post adresse, men i neste vindu kan du også trykke på «Eller bruk favoritt e-postadressen din», og skrive inn en eksisterende e-post – som en felles jobbmail. 

3. I neste vindu skriver du inn personalia, og velger til slutt en alternativ e-post eller et telefonnummer. 

4. Xbox ber nå om en kode som er sendt til e-post adressen du oppga i første omgang. Dette skal bekrefte kontoen. Hent koden og skriv den inn. Noen ganger kan man også bli bedt om å trykke på lenken som følger med i mailen fra Microsoft. Da blir du i så fall tatt til et påloggingsvindu, hvor du skriver inn e-posten du oppga, så vel som passordet. Når det er gjort, har e-posten blitt bekreftet. Er det koden konsollen spør etter, så kan du likevel nøye deg med den. Forhold deg til beskjedene på Xbox konsollen. 

5. Trykk på neste og ignorer tilbud om info på mail fra Microsoft med mindre du ønsker dem.

6. Velg deg en gamertag. Dette vil være kallenavnet du gjenkjennes ved av andre spillere dersom du bruker konsollen til online-spill. Det vil også være slik andre kan søke deg opp for å etablere vennskap. 

7. I de neste to trinnene vil du bli bedt om å godta betingelser for oversending av informasjon og personvern. Standardinnstillinger for voksne er for eksempel at alle kan se dine venner og om du er online. Personverninnstillinger kan imidlertid endres etter dine preferanser under «Innstillinger», «Konto», «Personvern og nettsikkerhet». 

8. DETTE TRINNET ER VIKTIG. Nå skal du velge sikkerhetsnivå for konsollen. Det første nivået er ulåst, og laget for privatbrukere uten barnebrukere i huset. Nivå to er det vi anbefaler, da du lager en tilgangsnøkkel eller pin-kode om du vil, som er unik for denne kontoen på denne konsollen. Denne må brukes for å logge på, handle i butikken, og endre innstillinger. Det at dette er en lokal kode, betyr at du kan dele denne mellom de ansatte, og eventuelt også gi den til en vikar eller bruker-medhjelper uten at du trenger å dele informasjon om bibliotekets brukerinfo. Det er nemlig dette nivå tre går ut på. Her må du i stedet for en pin logge på med Microsoft-kontoens e-post og passord hver gang konsollen skal startes eller en endring skal foretas. 

9. Du får nå muligheten til å knytte en spesifikk kontroller til denne profilen. Dette er ikke hensiktsmessig i et bibliotek, så vi anbefaler å velge «Hopp over dette». 

10. Deretter velger du farge og godkjenner utseendet ditt. 

11. Du får nå tilbud om Xbox Gamepass. En abonnementstjeneste ikke ulikt Netflix, hvor du betaler 125 kr måneden for tilgang til mange spill. Bibliotekene trenger likevel konkret tillatelse til å bruke denne, da en formell avtale ikke foreligger. Velg nei takk, og du er ferdig!

Online / offline tilgang

Som standard er Xbox satt til å være online hele tiden. Dette kan du likevel endre i innstillingene, slik at du er sikker på at de spillene som ikke krever konstant tilgang på nett, kan spilles selv om du skulle ønske å koble konsollen fra nettet. Kobler du konsollen fra nettet uten å sette den i offline-modus først, så vil den nemlig prøve å sjekke påloggingen din opp mot den siste infoen som ligger på Xbox sine servere, og da får du feilmeldinger. Løsningen er altså å sette den i offline-modus, slik at konsollen henter den infoen den trenger til å godkjenne pålogging og start av spill uten tilgang til nett. 

Fra startmenyen går du et hakk opp til profilbildet ditt. Herfra trykker du på den røde «b» knappen for å gå et hakk tilbake, og blar tre hakk ned til «Innstillinger». Her velger du «Generelt», «Nettverksinnstillinger» og deretter «Gå offline». 

Familieinnstillinger

Familieinnstillinger på Xbox fungerer på mange måter som på Playstation, Google og andre. Man lager en hovedkonto som kan styre innstillingene, og deretter barnekontoer som kan pålegges begrensninger. 

Menyen for innstillinger på Xbox One og Series s/x fungerer stort sett likt. For å finne dem fra startmenyen går du først et hakk opp til profilbildet ditt. Trykk på den røde «b» knappen for å gå et hakk tilbake, og bla deretter tre hakk ned til «Innstillinger». 

Under «Generelt» finner du «Nettsikkerhet og familie». Her velger du «Familieinnstillinger». Nå kan du se hvilke begrensninger som er aktive i den øverste fanen. Vanligvis vil alle unntatt «Tilgangsnøkkelen er angitt» være haket av dersom du har fulgt oppskriften så langt, nå må vi bare få laget fire lånerkontoer og lagt begrensninger på dem. I tillegg anbefaler vi at du lager tilgangskode. Tilgangsnøkkel er en pinkode du kan lage for å slippe å bruke passordet til Microsoft-kontoen din hver gang en begrenset handling skal utføres. En pin-kode er derfor enklere i bruk, men anbefales også fordi den bare brukes lokalt, mens Microsoft-kontoen eller passordet du opprettet der, kan være i bruk også andre steder. En pin-kode er slik sett bedre egnet til deling med frivillige og vikarer, for å nevne noe. 

For å opprette en tilgangsnøkkel trykker du på «Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel», og velger å opprette tilgangsnøkkel i neste bilde.

Nå vil vi lage lånerkontoer og rettigheter for dem. Neste trinn vil derfor være å gå tilbake til «Konto» og velge «Administrer familiemedlemmer». Klikk på «Legg til et familiemedlem», og lag en ny bruker. Når det er gjort, velger du dem fra samme meny for å legge dem til i familien. Har du allerede laget lånerkontoer, så går du rett på navnene deres i oversikten og legger dem til. 

Spesielt om sikkerhet uten nettilkobling: 

Dersom du ønsker å ha konsollen stående uten tilgang til internett, så finnes det også egne sikkerhetsinnstillinger for dette. Gå tilbake til «Familieinnstillinger» og velg «Begrensninger når du er avlogget». Her lager du et såkalt gjestepassord som blir en sperre på opprettelse av gjestekontoer og hva de får tilgang til. Velg deretter en passende aldersgrense under «Tilgang til egnet innhold», for eksempel 7 eller 12 år, alt etter hvordan tilbudet ellers er lagt opp, og fjern haken fra «Tillat tilføying og oppretting av nye profiler». 

Xbox Gamepass

Xbox tjenesten Gamepass er en abonnementstjeneste for spill. For 150 kr måneden kan du velge fritt blant ca. 200 spill i ulike sjangre, mange av dem kjente kvalitetsspill, noen av dem nyere bestselgere. Spillene lastes ned på harddisken, hvor du kan lage grupper av typen «Multiplayer» eller «Halloween». Med familieinnstillingene kan du justere tilgang til både nedlasting og hvem som kan åpne ulike spill. 

Tyverisikring

Xbox benytter seg av en Kensington security løsning med samme type wire-feste som er vanlig på bærbare pc’er. Wire må kjøpes i tillegg. Den ene enden av den spesialdesignede vaieren festes bak på konsollen, og den andre kan festes til et bordbein, en ring i veggen eller tilsvarende. 

Oppdatering og vedlikehold

Xbox er som standard innstilt til å oppdatere spill automatisk i bakgrunnen, også når den er slått av. For å sjekke om dette gjelder også på ditt system, kan du gå til «Innstillinger», «Generelt» og «Strømmodus og oppstart». Under «Strømmodus» i midten av skjermen skal det stå «Øyeblikkelig på». Deretter går du tilbake til hovedmenyen for «Innstillinger», og velger «System», og «Oppdateringer». Her skal det stå haket av for både «Sørg for at konsollen min er oppdatert» (operativsystemet), og «Sørg for at mine spill og apper er oppdatert» (spillene).

Xbox kontrollere er robuste, men de kommer som standard med AAA-batterier som forbrukes over tid. Det anbefales derfor å kjøpe til oppladbare batteripakker.  

gå til toppen

Oppsett og sikkerhet: Xbox Series S/X

Opprette konto

Xbox er utviklet av Microsoft, som også lager Windows for PC. Derfor benytter de også sine Microsoft kontoer til pålogging på Xbox. Det har sine fordeler, da du kan nøye deg med en konto til både PC og Xbox. Flere av spillene du kjøper til Xbox, kan også brukes på PC. 

1. Fra startskjermen trykker du på + «Legg til ny»

2. Første skritt når du skal lage en ny bruker på Xbox er derfor å enten logge på med, eller opprette en ny Microsoft-konto. 

3. Vil du opprette en ny, så må du trykke på «Få en ny e-postadresse». Dette leder deg i utgangspunktet til å opprette en ny Outlook e-post adresse, men i neste vindu kan du også trykke på «Eller bruk favoritt e-postadressen din», og skrive inn en eksisterende e-post – som en felles jobbmail. 

4. I neste vindu skriver du inn personalia, og velger til slutt en alternativ e-post eller et telefonnummer. 

5. Xbox ber nå om en kode som er sendt til e-post adressen du oppga i første omgang. Dette skal bekrefte kontoen. Hent koden og skriv den inn. Noen ganger kan man også bli bedt om å trykke på lenken som følger med i mailen fra Microsoft. Da blir du i så fall tatt til et påloggingsvindu, hvor du skriver inn e-posten du oppga, så vel som passordet. Når det er gjort, har e-posten blitt bekreftet. Er det koden konsollen spør etter, så kan du likevel nøye deg med den. Forhold deg til beskjedene på Xbox konsollen. 

6. Trykk på neste og ignorer tilbud om info på mail fra Microsoft med mindre du ønsker dem.

7. Velg deg en gamertag. Dette vil være kallenavnet du gjenkjennes ved av andre spillere dersom du bruker konsollen til online-spill. Det vil også være slik andre kan søke deg opp for å etablere vennskap. 

8. I de neste to trinnene vil du bli bedt om å godta betingelser for oversending av informasjon og personvern. Standardinnstillinger for voksne er for eksempel at alle kan se dine venner og om du er online. Personverninnstillinger kan imidlertid endres etter dine preferanser under «Innstillinger», «Konto», «Personvern og nettsikkerhet». 

9. DETTE TRINNET ER VIKTIG. Nå skal du velge sikkerhetsnivå for konsollen. Det første nivået er ulåst, og laget for privatbrukere uten barnebrukere i huset. Nivå to er det vi anbefaler, da du lager en tilgangsnøkkel eller pin-kode om du vil, som er unik for denne kontoen på denne konsollen. Denne må brukes for å logge på, handle i butikken, og endre innstillinger. Det at dette er en lokal kode, betyr at du kan dele denne mellom de ansatte, og eventuelt også gi den til en vikar eller bruker-medhjelper uten at du trenger å dele informasjon om bibliotekets brukerinfo. Det er nemlig dette nivå tre går ut på. Her må du i stedet for en pin logge på med Microsoft-kontoens e-post og passord hver gang konsollen skal startes eller en endring skal foretas. 

10. Du får nå muligheten til å knytte en spesifikk kontroller til denne profilen. Dette er ikke hensiktsmessig i et bibliotek, så vi anbefaler å velge «Hopp over dette». 

11. Deretter velger du farge og godkjenner utseendet ditt. 

12. Du får nå tilbud om Xbox Gamepass. En abonnementstjeneste ikke ulikt Netflix, hvor du betaler 125 kr måneden for tilgang til mange spill. Bibliotekene trenger likevel konkret tillatelse til å bruke denne, da en formell avtale ikke foreligger. Velg nei takk, og du er ferdig!

Online / offline tilgang

For å finne familieinnstillingene går du til innstillingene. For å finne dem går du fra startmenyen et hakk opp til profilbildet ditt. Trykk på den røde «b» knappen for å gå et hakk tilbake, og bla tre hakk ned til «Innstillinger». Under «Generelt» finner du «Nettsikkerhet og familie». Her velger du «Familieinnstillinger». Nå kan du se hvilke begrensninger som er aktive i den øverste fanen. Vanligvis vil alle unntatt «Tilgangsnøkkelen er angitt» være haket av dersom du har fulgt oppskriften så langt. Det kan det være greit å angi, da du kan bruke en pin-kode til å logge på i stedet for et passordet til Microsoft-kontoen din. En pin-kode brukes tross alt bare til dette formålet, mens Microsoft-kontoen eller passordet du opprettet der, kan være i bruk også andre steder. En pin-kode er slik sett bedre egnet til deling med frivillige og vikarer, for å nevne noe.

For å opprette en tilgangsnøkkel trykker du på «Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel», og velger å opprette tilgangsnøkkel i neste bilde.

Neste trinn vil være å velge «Administrer familiemedlemmer». Klikk på «Legg til et familiemedlem», og lag en ny bruker.

Familieinnstillinger

Familieinnstillinger på Xbox fungerer på mange måter som på Playstation, Google og andre. Man lager en hovedkonto som kan styre innstillingene, og deretter barnekontoer som kan pålegges begrensninger.

Menyen for innstillinger på Xbox One og Series fungerer stort sett likt. For å finne dem fra startmenyen går du først et hakk opp til profilbildet ditt. Trykk på den røde «b» knappen for å gå et hakk tilbake, og bla deretter tre hakk ned til «Innstillinger».

Under «Generelt» finner du «Nettsikkerhet og familie». Her velger du «Familieinnstillinger». Nå kan du se hvilke begrensninger som er aktive i den øverste fanen. Vanligvis vil alle unntatt «Tilgangsnøkkelen er angitt» være haket av dersom du har fulgt oppskriften så langt, nå må vi bare få laget fire lånerkontoer og lagt begrensninger på dem. I tillegg anbefaler vi at du lager tilgangskode. Tilgangsnøkkel er en pinkode du kan lage for å slippe å bruke passordet til Microsoft-kontoen din hver gang en begrenset handling skal utføres. En pin-kode er derfor enklere i bruk, men anbefales også fordi den bare brukes lokalt, mens Microsoft-kontoen eller passordet du opprettet der, kan være i bruk også andre steder. En pin-kode er slik sett bedre egnet til deling med frivillige og vikarer, for å nevne noe.

For å opprette en tilgangsnøkkel trykker du på «Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel», og velger å opprette tilgangsnøkkel i neste bilde.

Nå vil vi lage lånerkontoer og rettigheter for dem. Neste trinn vil derfor å gå tilbake til «Konto» og velge «Administrer familiemedlemmer». Klikk på «Legg til et familiemedlem», og lag en ny bruker. Når det er gjort, velger du dem fra samme meny for å legge dem til i familien. Har du allerede laget lånerkontoer, så går du rett på navnene deres i oversikten og legger dem til.

Spesielt om sikkerhet uten nettilkobling:

Dersom du ønsker å ha konsollen stående uten tilgang til internett, så finnes det også egne sikkerhetsinnstillinger for dette. Gå tilbake til «Familieinnstillinger» og velg «Begrensninger når du er avlogget». Her lager du et såkalt gjestepassord som blir en sperre på opprettelse av gjestekontoer og hva de får tilgang til. Velg deretter en passende aldersgrense under «Tilgang til egnet innhold», for eksempel 7 eller 12 år, alt etter hvordan tilbudet ellers er lagt opp, og fjern haken fra «Tillat tilføying og oppretting av nye profiler».
Xbox Gamepass
Xbox tjenesten Gamepass er en abonnementstjeneste for spill. For 150 kr måneden kan du velge fritt blant ca. 200 spill i ulike sjangre, mange av dem kjente kvalitetsspill, noen av dem nyere bestselgere. Spillene lastes ned på harddisken, hvor du kan lage grupper av typen «Multiplayer» eller «Halloween». Med familieinnstillingene kan du justere tilgang til både nedlasting og hvem som kan åpne ulike spill.

Tyverisikring

Xbox benytter seg av en Kensington security løsning med samme type wire-feste som er vanlig på bærbare pc’er. Wire må kjøpes i tillegg. Den ene enden av den spesialdesignede vaieren festes bak på konsollen, og den andre kan festes til et bordbein, en ring i veggen eller tilsvarende. 

Oppdatering og vedlikehold

Xbox er som standard innstilt til å oppdatere spill automatisk i bakgrunnen, også når den er slått av. For å sjekke om dette gjelder også på ditt system, kan du gå til «Innstillinger», «Generelt» og «Strømmodus og oppstart». Under «Strømmodus» i midten av skjermen skal det stå «Øyeblikkelig på». Deretter går du tilbake til hovedmenyen for «Innstillinger», og velger «System», og «Oppdateringer». Her skal det stå haket av for både «Sørg for at konsollen min er oppdatert» (operativsystemet), og «Sørg for at mine spill og apper er oppdatert» (spillene).

Xbox kontrollere er robuste, men de kommer som standard med AAA-batterier som forbrukes over tid. Det anbefales derfor å kjøpe til oppladbare batteripakker.  

gå til toppen

Oppsett og sikkerhet: Oculus Quest 2 (VR)

Oculus tilbyr to varianter av sitt Quest 2 Virtual Reality headset. Den ene er laget for forbrukere, og den andre er for bedrifter. Forbrukerutgaven er den som selges hos vanlige forhandlere. Denne krever at du tilknytter en Facebook-konto for å få tilgang til spillbutikken, og et kredittkort for å kjøpe spillene. Det kan derfor være vanskelig for bibliotek å ta denne i bruk. Bibliogames, som har vært i kontakt med Oculus om utfordringen, har likevel fått kommunisert at det er greit å bruke forbrukerutgaven i bibliotek, så lenge personen tilknyttet Facebook-kontoen er til stede. Flere headset kan være tilknyttet samme konto, og da deler de samme spillbibliotek. En slik løsning utelukker samtidig multiplayer, da dette krever to eller flere Facebook-kontoer som kommuniserer sammen.

Den andre løsningen, som også utelukker multiplayer, men denne gangen fordi den ikke krever Facebook-konto – er Oculus’ bedriftsheadset. For 799 dollar det første året, og 189 dollar hvert påfølgende år – per headset – kan man kjøpe et bedriftsheadset av typen Oculus Quest 2 med 256 GB lagringsplass. Da får man med forsikring som dekker uhell hos lånere, og tilgang til Oculus bedriftsnettverk av app-utviklere. Med bedriftsheadset får man nemlig ikke tilgang til den vanlige spillbutikken, men må gjøre avtaler med hver enkelt utvikler om kjøp av appen deres. Deretter kan man til gjengjeld stille inn headsettet slik at det starter rett opp i det eller de spillene du har kjøpt, og du slipper pålogging og navigering av menyer.

Det er verdt å merke seg at når man sier opp en slik lisensavtale med Oculus, så blir headsettet ubrukelig helt til man eventuelt ber om å få det omgjort til et forbrukerheadset.

Opprette konto

1. Første gang du som forbruker setter opp et Oculus Quest 2 VR headset, må du ha en smarttelefon eller et nettbrett for hånden. 

2. Så logger du inn på Facebook med kontoen du ønsker å knytte til headsettet. 

3. Når det er gjort, går du til www.Oculus.com og oppretter en bruker ved hjelp av Facebook-kontoen din. Dette skjer ved at Oculus sjekker hvilken Facebook-konto enheten er pålogget, så om dette ikke er gjort, eller du er pålogget feil konto, må du ta et skritt tilbake til Facebook og ordne dette før du går videre.

4. Når du har fått din nye Oculus-konto, kan du åpne Oculus-appen på smarttelefonen og logge på. 

5. Du vil nå få mulighet til å velge en type headset å koble deg til, og deretter vil de pares ved hjelp av en kode som blir synlig inne i headsettet. 

6. Skru på headsettet. Koble deg på samme trådløse nett som smarttelefonen slik at de kan kommunisere. Fullfør opplæringsvideoen.

7. Du kan nå sette opp grensene for rommet du er i, slik at du ikke treffer bord eller vegger. Headsettet kan huske en håndfull rom, men det avhenger av at det kjenner igjen rommet. Det tar uansett ikke lang tid å sette opp grensene på nytt. 

8. Gå til butikken og oppgi et kredittkort eller en Paypal-konto for å kjøpe spill. Dette kan gjøres på mobilen eller inne i headsettet. Har du ikke dette tilgjengelig, så kan du bruke headsettet med det utvalget av gratis spill som finnes der.

Online / offline tilgang

Oculus Quest 2 trenger ikke tilgang til nett for å brukes. Dersom du ikke har et trådløst nett innenfor rekkevidde kan du fortsatt bruke de samme tjenestene uten ekstra innstillinger. Unntaket er naturligvis spill som er online-baserte, men da får du beskjed om det ved lasting av det spesifikke spillet.  

Familieinnstillinger

Oculus Quest 2 har per i dag ingen familieinnstillinger, men de jobber med å få dette på plass. Når systemet slippes i en fremtidig oppdatering, vil det være mulig å logge på et headset med inntil tre sekundære kontoer, og sette egne begrensninger på disse. Pålogging krever imidlertid at brukeren har en Facebook-konto, noe som i seg selv har 13-års aldersgrense. Det er derfor ikke beregnet på bruk for barn. Oculus skriver at de anerkjenner at barn kan ha lyst til å bruke VR, men det legges ikke til rette for at de kan lage egne kontoer. Slik sett fremstår begrensningen som mer praktisk enn helsemessig begrunnet.  

Tyverisikring

En av Oculus Quest 2 sine store styrker er hvor lett og mobilt det er. Men det betyr også at det er veldig enkelt å putte det i en sekk eller innenfor en stor jakke – og vandre ut med 5000 kr i verdier. Siden det også er så enkelt å sette opp headsettet for bruk, anbefales det å ha det liggende til utlån bak skranken. Man kan gjerne ha et dedikert rom til VR, men utlånet bør skje via et registrert lånekort. Det er flere steder hvor man kan feste en strekkode på både headsettet og kontrollerne om ønskelig. 

Oppdatering og vedlikehold

VR-headset bør rengjøres mellom hver bruk. Det gjelder både kontrollerne og headsettet. Headsettet genererer mye varme og svette under bruk. Derfor bør man investere i silikon eller skinnmasker og bytte ut skumgummien som følger med. Oppdateringer anbefales her som på alt annet spillutstyr, men det kreves ikke med mindre man spiller online-spill. Det er også verdt å nevne at den svarte rammen som følger med headsettet er ment å skulle plasseres innenfor ansiktsskummet for å gi ekstra plass til brillebrukere. 

gå til toppen

Videre lesing