Del 2: Innkjøpstips: Maskinvare

Innhold

Del 2.1: Innkjøpstips og erfaringer

Noe av det man ser spillformidlere få flest spørsmål om på forum som Facebook-gruppen Gamebrarians, er hvilket utstyr, og hvilke spill man bør kjøpe. I mange tilfeller er innkjøp prioriteringer som vil variere fra sted til sted, basert på bibliotekets profil og lokale brukerbase. Samtidig er det noen typer utstyr og spill som egner seg bedre i biblioteket enn andre. I dette delkurset skal vi derfor introdusere noen fordeler og ulemper med nettbrett, konsoll, PC og VR som spillplattformer og hvordan de kan brukes i formidling. Vi vil også gi noen konkrete modeller som eksempler slik at du kan sammenligne pris. Når vi ikke legger inn modeller og priser på PC, skyldes det at valget er så individuelt at vi heller anbefaler deg å snakke med din lokale IKT-avdeling.

gå til toppen

Del 2.2: Innkjøpstips: Nettbrett

I dag er foreldrenes mobil en av de vanligste inngangene til spilluniverset. Først får de kanskje låne mobilen på reiser eller mens foreldrene er opptatt. Så utvikler barna gjerne en egen interesse for spill, noe som fører til at de får sin egen mobile enhet – gjerne et nettbrett. Nettbrettet har stort sett det samme spillutvalget, men er bedre egnet til spilling. Den store skjermen gir bedre kontroll, og de fleste nettbrett er dessuten kraftigere enn telefoner.

Mobil og nettbrettmarkedet har mange produsenter og modeller, men er delt mellom tre systemer som styrer hvilke spill og apper du kan bruke. Disse er Android, Ios og Windows.

Android-nettbrett har flest apper og størst tilpasningsmuligheter. De er også billigst. Androids operativsystem finnes i stort sett alle nettbrett unntatt Apple’s Ipad og Microsofts Surface brett. I Ipad brukes systemet Ios. Her er tilpasningsmulighetene færre, men sikkerheten og brukervennligheten større. Mange liker det, men du betaler også mye for den merkevaren Apple har bygget opp.

Microsoft sine Surface-enheter har Windows installert, og kan derfor føles mer som en PC. De er kostbare, men også svært kraftige. Likevel, for prisen de koster vil det for mange være bedre å investere i en PC.

For bibliotek er det også verdt å huske at vanlige bruksområder som surfing på nett og lesing av mail drives helt fint av de billigste nettbrettene. Det samme gjelder enkle mobilspill som Elleville Elfrid og Mitt barn lebensborn. For å ha kraft nok til å drive hele utvalget av spill til nettbrett, som Minecraft, Roblox eller Fortnite, lønner det seg likevel å finne noe til rundt 3000 kroner.

Fra spillerens perspektiv

Fra spillerens perspektiv tilbyr mobilspill et hav av ulike opplevelser. Nye, fristende spill dukker opp hver gang du åpner appstore, og nesten alle er gratis. Spillene er av en type som introduserer essensen sin på noen sekunder, og er enkle å lære. For mange er jakten på det neste spillet viktig. Kanskje blir du lei det neste spillet på minutter, eller kanskje greier du nesten ikke å legge det fra deg. Kanskje er spillet av den typen som passer på at du ikke blir lei, ved å begrense hvor mye du kan gjøre av gangen. Da kan du i så fall glede deg til å komme tilbake og fortsette senere. Mobilspill gjør det også enkelt å starte multiplayer-spill, da nettbrettet eller mobilen stort sett alltid er på nett. 

Fra et formidler-perspektiv

Fra et formidler-perspektiv kan mobilspillene egne seg godt til korte spilløkter. En av de mest populære spilltypene på mobil er de som gir en umiddelbar test av ferdigheter: pusling, racing, plattforming og lignende. Flere av dem er laget for å konkurrere mot andre, og da kan bibliotekets nettbrett kobles til besøkendes mobiler over Bluetooth eller Wi-fi. 

Mange av spillene fra innkjøpsordningen for norske spill er også laget for mobile enheter. Når bibliotekaren ønsker å vise dem frem, er det enkelt å koble nettbrettet til en storskjerm. 

Ser vi forbi spill har App-butikkene dessuten en rekke apper for lyd-, tekst- og bildedesign. Er du kreativ kan disse brukes i alt fra makerspaces til uhøytidelige konkurranser. 

Bibliotekene melder:

Nettbrett er et kraftig verktøy med stort spillutvalg. Likevel melder enkelte at nettbrettene blir lite brukt, da de har PC’er som er mer populære for arbeid, og konsoller som er mer attraktive for spill. Noen har opplevd at brukere logger seg på og bruker egne kredittkort, penger som så kan gå tapt og bli en kime til konflikt. Andre steder fungerer de fint for kjapp tilgang til aviser, Youtube, mail og lignende, og senker behovet for antall PC’er. 

Flere bibliotek har kjøpt inn stativ med sett av de spesialtilpassede nettbrettene, Hublets. Dette er nettbrett som kjøres på en spesiell utgave av Android, og som har funksjoner for selvbetjent utlån via nasjonale lånekort, og programvare som lar biblioteket styre tilgang og installasjoner. De fører også statistikk over bruken, noe som kan være nyttig info i formidlingssammenheng. 

Hublets leveres med et låsbart ladestativ i det samme lilla designet som nettbrettene. Her låser de seg fast ved innlevering, og lades helt til et nytt utlån registreres. Summen er forenkling av både utlån, tyverisikring og lading. 

Den unike programvareløsningen til Hublets har en stor bakdel. Det er at man ikke får tilgang til alle spillene i app-butikken. Det er egne avtaler som avgjør hvilke spill og apper som er tilgjengelige på Hublets systemet. Innkjøpsordningen for norske spill, som NFI administrerer, har heller ikke en avtale med Hublets som sikrer at alle disse kan lastes ned, men det jobbes med dette fra NFI’s side.

Windows:

Android:

Apple:

gå til toppen

Del 2.3: Innkjøpstips: Spillkonsoller

Fra 9 års alder og opp handler spill i økende grad om noe sosialt knyttet til identitet og tilhørighet, og de fleste spillere fra denne alderen og opp, spiller på konsoll eller pc. Begge åpner for en verden med større spill og bedre grafikk, men har hver sine særtrekk.

Spillkonsoller: Fra spillerens perspektiv

Fra spillerens perspektiv er konsollene spesialdesignet for spill. De har en håndkontroller som gir god presisjon, spesielt på actionfylte spill med mye hopping og dreining av kameraet. Vil du spille med venner er det bare å koble til flere kontrollere og slippe dem til. Konsollen har alt innebygget til en god pris, og tilbyr brukervennlighet og komfort så vel som et stort spillutvalg. Hver konsoll har sine eksklusive titler og et image knyttet til disse titlene. Disse styrer gjerne konsollvalget. Sonys Playstation appellerer for eksempel sterkest til ungdom, mens Nintendo i flere generasjoner har vært familiekonsollen. Microsofts Xbox har på sin side forsøkt å lukke gapet mellom konsoll- og pc-spill. Playstation og Xbox er begge kraftige spillmaskiner med stor lagringsplass og multimediefunksjoner, mens Nintendo fokuserer på gode spillopplevelser både i og utenfor hjemmet med sin hybridkonsoll Switch.

Spillkonsoller: fra et formidler-perspektiv

Fra et formidler-perspektiv er konsollene den enkleste måten å tilby fire spillere en sosial spillopplevelse på. Spillene lastes raskt inn enten fra plate eller digitalt fra harddisk, og du er aldri mer enn et par knappetrykk fra å starte nye spill. Konsollene, og mange av spillene deres er godt markedsført, slik at spillerne gjerne kommer og spør om spill på egen hånd. I den grad man må drive formidling, så handler det om å få frem bredden. I den grad et bibliotek skal velge én enkelt plattform til sine lånere, er absolutt en konsoll veien å gå.

Valg av konsoll

Hvilke konsoller man skal velge burde være et spørsmål om ønsket formål og målgruppe. Dessverre må bibliotekene ha avklart rettigheter med utgiverne for å bruke spill i bibliotek, og Biblioteksentralen som selger spill med slike rettigheter, har hatt mye større hell med Playstation og Xbox enn Nintendo. Det er også til Playstation at man finner flest spill fra innkjøpsordningen for norske spill. Hvis du ønsker kan du også kontakte den enkelte utgiver selv, men for mange vil det enkleste være å basere seg på arbeidet som allerede er gjort fra Biblioteksentralen sin side.

Ser vi bort fra spørsmålet om rettigheter, er spillutvalget på Xbox og Playstation ganske likt. Konsollene er også omtrent like sterke med tanke på ytelse. Xbox sin series S er et par tusen billigere enn Playstation 5 i skrivende stund. Samtidig har Playstation lenge vært mer populær. Playstation 4 er den konsollen som er mest utbredt i bibliotekene i følge NFI’s undersøkelse. Nintendo har mange populære familiespill som Mario og Smash bros, men er vanskelige å forhandle med, og man har altså ikke rettigheter til å låne ut disse for spill på storskjerm eller hjemlån. Det finnes enkelte unntak som kan tolkes for å bruke dem i visse formidlingssammenhenger, men dette kan du lese mer om i kapittel 5: Åndsverkslov og bruksrettigheter.

Xbox one: S/X

Nylig kom Microsoft med en ny generasjon Xbox, og den forrige fases ut av markedet. De har som i forrige generasjon, to utgaver, hvor den ene er sterkere. Den svakeste av de nye er likevel et bedre kjøp enn den gamle sterke, sett under ett.

Xbox one S: 3400 kr

Xbox one X: 5800 kr

Xbox Series: S/X

Microsoft har stolt kunnet lansere Xbox Series X som “den sterkeste spillkonsollen på markedet”. Om du er opptatt av maksimal ytelse er denne konsollen rette veien å gå. Ellers er deres Series S et billigere alternativ hvor du ofrer ytelse og muligheten for å spille fysisk cd mot en prisreduksjon på cirka 2000 kr. Dette gjør Xbox Series S til den billigste av de nye konsollene på markedet med en prislapp på 3500 kr. 

Xbox sine eksklusive titler inkluderer spill som Forza, Halo og Gears of War. Utenom dette, har Xbox en av de beste abonnementsløsningene for spill, Xbox Game Pass, som gir deg tilgang på en katalog med over 100 varierte kvalitetsspill til rundt 100 kr måneden. For å spille online må du ha Xbox Gold som koster 59 kr måneden. Flere av disse spillene har ikke bibliotekene rettigheter til å bruke enda.

Xbox Series S : ca. 3500 kr

Xbox Series X: ca. 5500 kr

Playstation 4

Playstation 4 er den konsollen som er mest utbredt i bibliotekene. Det er en relativt rimelig, slitesterk konsoll med stort spillutvalg som passer for alle målgrupper. Playstation er av mange ansett som konsollen med flest av de gode eksklusive spillene, i tillegg til at du får flere av de samme spillene som på Xbox og PC. 

Mange av spillene fra den norske innkjøpsordningen er gitt ut for Playstation 4 (kan også brukes på PS5 som er bakoverkompatibel), og Biblioteksentralen har et godt utvalg til den. I tillegg har Playstation 4 mulighet for en rimelig og ganske god VR-løsning basert på kamera og move-kontrollere. Dette kan kjøpes som et sett til i overkant av 2000 kr. Har du først kjøpt inn dette, har du også alt du trenger for dansespill som Just dance.

Playstation 4 kommer i to utgaver, Pro og Slim. Pro tilbyr 4K oppløsning hvis du har en nyere flatskjerm som støtter det, har dobbelt så stor lagringsplass, og er raskere på innlasting av spill. Slim er tynnere, lettere å flytte på, men bare litt billigere. Derfor vil vi anbefale en Pro-utgave om du vurderer å kjøpe PS4. 

For å spille online må du ha Playstation Plus som koster 85 kr måneden, men det inkluderer da månedlige gratisspill og ekstra billige spill i Playstation Store. Playstation har som Xbox også en slags Gamepass-tjeneste kalt Playstation Now hvor du kan betale en månedlig pris for et stort arkiv av spill, men her er det i større grad tidligere bestselgere du kan velge mellom. Flere av disse spillene har ikke bibliotekene rettigheter til å bruke enda.

Playstation 4 Pro: ca. 3500 kr

Playstation 4 Slim: ca. 3300 kr

Playstation 5

Playstation 5 har kanskje vært den mest etterlengtede next-gen konsollen på markedet, og definitivt den vanskeligste å få tak i til lansering. Playstation er av mange ansett som konsollen med flest av de gode eksklusive spillene, i tillegg til at du får mange av de samme spillene som på Xbox og PC. 

Playstation 5 kommer i to utgaver. En med, og en uten fysisk plateleser. Utgaven uten plateleser er billigere, men krever at du laster ned alle spill fra nettet.  Playstation har som Xbox også en slags Gamepass-tjeneste kalt Playstation Now hvor du kan betale en månedlig pris for et stort arkiv av spill, men her er det i større grad tidligere bestselgere du kan velge mellom. For å spille online må du ha Playstation Plus som koster 85 kr måneden, men det inkluderer da månedlige gratisspill og ekstra billige spill i Playstation Store. 

Playstation 5: ca. 7000 kr

Playstation 5 Digital edition (uten leser for fysiske plater): ca. 5000 kr

Nintendo Switch: Standard / Lite

Om Nintendo Switch er “next-gen” eller ikke, vil være opp til den enkelte å vurdere. Det er hvertfall Nintendos nyeste konsoll, hvor du kan spille de siste utgivelsene innenfor populære serier som Mario og Zelda. Nintendo tilbyr mange bra barnevennlige spill. Det at Switch er håndholdt, betyr også at den enkelt kan lånes ut til bruk i lokalet som et nettbrett, eller til hjemlån. Standard-versjonen kan legges i en docking for å koble opp til TV eller en annen type skjerm, men om dette ikke er viktig, så kommer Nintendo Switch i en Lite-versjon også, som ofrer denne funksjonen i bytte mot en prisreduksjon på cirka 1000 kr. Lite-versjonen har også litt bedre batteritid. For å spille online med Nintendo Switch må du ha Nintendo Online. Det koster 39 kr måneden, og inkluderer tilgang til et stort bibliotek med klassiske Nintendo-spill. 

Nintendo Switch: ca. 3500 kr

Nintendo Switch Lite: ca. 2300 kr

Classic-konsoller – Retro gaming gjort enkelt

De siste årene har spillbransjen vært preget av en retro-bølge. Det har både blitt laget nye spill med den pikselerte estetikken fra 80-tallet, og gjort en innsats for å løfte frem de originale klassikerne. I dag får du kjøpt mini-utgaver av de gamle konsollene, fra både Nintendo, Sega og Commodore. De har HDMI utgang for moderne skjermer, og en pakke med 20-30 av de beste originale spillene ferdig installert. Du kan ikke kjøpe til nye spill, men til en pris under tusenlappen får man veldig mye valuta for pengene. 

Når det gjelder spillutvalget inneholder Classic-konsoller mange arkade-spill. De egner seg derfor godt på spilldager eller som en løpende high-score utfordring på en liten skjerm i et hjørne. Det kan være litt vanskelig for barn å finne ut av knapper og systemer på de gamle spillene, så hvis man har mulighet til å formidle dem aktivt vil nok det være en fordel. Kanskje kan konsollen også bli en inngang til å snakke om spill i ulike generasjoner? 

Nes classic (8-bit)

Nintendo Entertainment System, som konsollen heter i fullt navn, var Nintendos første konsoll og ble lansert i 1983 her i Norge. Classic utgaven leveres med én håndkontroll, og har flere av spillene som gjorde Nintendo berømt, ferdig installert. Her finner du de tre første Super Mario spillene, Zelda, Punch out, Contras, Ice climbers, blant totalt 35 klassiske 8-bit spill. Ekstra kontroller kan kjøpes til, men det er få av spillene som lar deg styre to karakterer samtidig uansett – noe som trolig er grunnen til at denne kun leveres med en kontroll, i motsetning til «storebror» Super Nintendo Classic

Snes classic (16-bit)

Super Nintendo Entertainment system, tilbyr mye av den samme opplevelsen som forgjengeren. Denne gangen er det 21 spill som er samlet i en liten konsoll, og to kontrollere. Spillene er også mye mer rettet mot multiplayer titler med to spillere på skjermen samtidig. Av de to er det derfor denne som er mest populær på arrangement. Utfordringen er at denne har vært så populær at den har blitt utsolgt og gått inn og ut av salg. Skulle man være så heldig å komme over en, så er det hvert fall et godt kjøp. 

Commodore 64 Mini (8-bit)

Commodore 64 er den eldste av Classic konsollene, og ble opprinnelig utgitt i 1982. På denne miniutgaven med en arkadestikke, finner du 64 spill. Titlene inkluderer de mest kjente klassikerne som California games og Speedball

Sega mega drive classic (16-bit)

Segas konkurrent til Super Nintendo fra samme periode tilbyr mye av den samme opplevelsen. Den har to kontrollere, men dobbelt så mange spill. Blant de 42 titlene finner du Sonic 2, Streets of rage, Altered Beast og mange flere.

Playstation classic (32-bit)

Med den første Playstation konsollen er vi kommet til 3d-gamingens tidlige dager. Det betyr at spillene er i en slags overgangsfase, hvor man for første gang kan bevege karakteren i alle tre dimensjoner, men at denne muligheten ikke overlot mye kraft til det detaljerte utseendet. Spillene virker derfor i større grad utdaterte enn de eldre konsollene, som var på høyden av sin teknologi. Det er også delte meninger om hvorvidt Playstation classic faktisk inkluderer de beste spillene fra sin tid, og det er alt i alt en av de minst populære classic-konsollene. 

gå til toppen

Del 2.4: Innkjøpstips: VR

VR er en unik spillopplevelse. I stedet for å betrakte spillverdenen fra utsiden, plasseres du midt i den. Denne effekten oppnås ved hjelp av et headset som plasserer to små display tett inntil øynene dine, samtidig som en tett kant skjuler verden rundt deg. Magien oppstår når sensorer utenpå headsettet sporer bevegelser på hode og hender slik at du kan snu deg, gå og flytte på ting inne i spillverdenen.Resultatet er en grad av tilstedeværelse som selv på de første VR-headsettene føltes overbevisende. Nybegynnere kan bli litt «sjøsyke», særlig ved bruk av apper med mye raske bevegelser, men for de fleste går dette over med tilvenning.

VR: fra spillerens perspektiv

Fra spillerens perspektiv er dette en ny og spennende teknologi. Det å ha tilgang til det på biblioteket, gir mulighet for å prøve ut opplevelser man kanskje ikke har råd eller plass til hjemme.

VR: fra formidlerens perspektiv

Fra formidlerens perspektiv har VR flere spennende bruksområder. Det er en teknologi som kan brukes til alt fra meditasjon til opplæring av ambulansepersonell, utforsking av verdens gater, innlevelse i narrativ, og generelt helt utrolige spill- og videoopplevelser.

Hva skal man velge?

Det største valget i dag står mellom bærbar eller stasjonær VR. På det bærbare markedet i dag, er Oculus Quest 2 det åpenbare valget for mange. Bibliotek bør likevel tenke på at det kreves en Facebook-konto for å bruke forbrukerversjonene som selges i butikkene. Mer om det om litt. 

Med Oculus Quest 2 får du et batteridrevet headset med to kontrollere, en lader, og alt annet innebygd. Det veier lite, er enkelt å sette opp, og kan om ønskelig kobles til en PC for tilgang til alle titler som en gang var eksklusive for rene PC-headset.

Har du likevel en kraftig gaming-pc, muligheten til å sette av et fast område til VR, og ønsker å investere i den beste VR-løsningen på markedet, så er det flere fordeler med de stasjonære løsningene også. Her er all plassen i hodesettet dedikert til bilde og sensorer, noe som gir bedre bilde, komfort, og i noen tilfeller større synsfelt og mer nøyaktig sporing av bevegelser. Et godt alternativ blant det som er tilgjengelig på det norske markedet i dag kan da være HP Reverb G2. Dette headsettet har veldig høy oppløsning og detaljnivå, og krever heller ikke noe mer enn headsettet og to kontrollere. Det er imidlertid kablet og krever en kraftig gaming-pc. På bakgrunn av dette fremstår derfor Oculus Quest 2 som den beste løsningen for de fleste nå i første halvdel av 2021.

Bibliotekene melder:

Publikum synes VR er veldig spennende, særlig i starten. Etter det må det gjerne formidles, spesielt hvis man vil at de skal utforske nye opplevelser. Hygiene kan være en utfordring, da man både holder to kontrollere, og har en maske tett inntil ansiktet som kan bli ganske svett. For å bedre hygienen kan du bruke engangsmasker, eller rensbare silikon / skinnmasker. 

Når det gjelder Oculus Quest headsettene er det verdt å vite at du trenger en smarttelefon eller et nettbrett for å foreta førstegangsoppsettet, og at du også må logge på med en Facebook konto for å bruke det. 

Vel inne i oppsettet blir du dessuten bedt om å oppgi et kort for betalinger, men du kan også finne mange gode gratisspill og apper som ikke krever kjøp. Oculus oppgir at det er greit å bruke en forbrukerkonto i bibliotek, så lenge den som eier kontoen er til stede under formidlingen. Om biblioteket har en ansatt som kan ha dette ansvaret og være til stede under formidling på for eksempel spilldager, så er det altså en løsning. 

En annen løsning som er spesielt tilpasset offentlige arenaer, er Oculus’ bedriftsavtale. For 799 dollar det første året, og 189 dollar hvert påfølgende år – per headset – kan man kjøpe et bedriftsheadset av typen Oculus Quest 2 med 256 GB lagringsplass, forsikring som dekker bruk av lånere, og tilgang til deres bedriftsnettverk av app-utviklere. Med bedriftsheadset får man nemlig ikke tilgang til den vanlige spillbutikken, men må gjøre avtaler med hver enkelt utvikler om kjøp av appen deres. Deretter kan man til gjengjeld stille inn headsettet slik at det starter rett opp i det eller de spillene du har kjøpt, og du slipper pålogging og navigering av menyer. 

Det er verdt å merke seg at når man sier opp en slik lisensavtale med Oculus, så blir headsettet ubrukelig helt til man eventuelt ber om å få det omgjort til et forbrukerheadset. 

Dette var noen tips på veien, mer om gode løsninger på driftsrelaterte spørsmål finner du under kapittel 4: Oppsett og sikkerhet. 

gå til toppen

Innkjøpstips: PC

I dag har veldig mange tilgang på en eller annen form for PC eller Mac i hjemmet. I valget mellom de to er PC soleklart best for spillere. PC har rett og slett langt større tilgang på spill og spillutstyr. Utvalget av spill på PC er også større enn på konsoll og nettbrett, og har du en god PC vil spillene også se bedre ut. Kombiner dette med store tilpasningsmuligheter i form av utseende, ytelse, og pris – og du har det mange anser som den beste måten å spille på. 

En PC er kraftig og allsidig, og kan brukes til mye mer enn bare spilling. Samtidig er PC’er veldig forskjellige og ikke alle ønsker å sette seg inn i alle spesifikasjonene og nyansene. Det kan bidra til at enkelte foretrekker konsoll. På konsoll kjøper du alle spillene fra en butikk – på PC finnes det mange. På konsoll har du hovedsaklig en type kontroller, på PC har du mange typer tastatur og mus. På konsoll kan du spille alle spillene som kommer ut til din konsoll, på PC må du sjekke om du har maskinvaren til det, og oppdatere med noen års mellomrom. Og for å gjøre valget enda vanskeligere så kan du velge om du vil bruke mye penger på en PC som gir høyest mulig grafikk i spillene, eller om du vil skru ned grafikken inne i spillet for å kunne drive det på en svakere PC. Dette gamet er ikke for alle, men de som liker det – elsker det. 

Fra spillerens perspektiv

Fra spillerens perspektiv, forutsatt at du er i kategorien som liker å spille på PC – så er dette den utvilsomt beste spillmaskinen. Den er raskest, har flest spill, flest tilkoblingsmuligheter, flest muligheter for modifikasjoner, og er et veldig fleksibelt verktøy som du kan bruke til alle tenkelige datarelaterte oppgaver – fra spillprogrammering til videoredigering og alt imellom. Det kan også være et statement å ha kraftig PC – gjerne selvbygget. Det uttrykker at du er en gamer, med alt det innebærer. Mange pc-gamere elsker å omgås hverandre på LAN og konvensjoner, hvor de kan utveksle kunnskap, være kreative og sosialisere. 

Fra formidlerens perspektiv 

Fra formidlerens perspektiv er pc-gaming en investering i et nytt kulturuttrykk, og en ny målgruppe. PC kan være kostbart, og det gjør det attraktivt å komme til biblioteket for å spille. Dersom du har plass og penger til et LAN-oppsett med 4 + PC’er koblet sammen ved siden av hverandre, kan en vennegjeng sitte sammen og spille eller samarbeide om kreative prosjekter. PC’en kan brukes i flere former for makerspaces, fra koding til bilde- og videoredigering. Du har også enestående tilgang til et stort bibliotek av gratis spill til lånerne dine, som Fortnite, Roblox og World of tanks. Mange av spillene fra innkjøpsordningen for norske spill utgis bare til PC, og noen av dem er av den kravstore typen som du trenger gaming-PC til. 

Hva er så en gaming-pc? Jo, for å gjøre det enkelt kan vi bryte ned PC som spillplattform i to kategorier – gaming-pc og publikums-pc. En vanlig publikums-pc er laget for å være rimelig og gjøre de oppgavene som folk flest har til daglig (vi overser for et øyeblikk at stadig flere spiller dataspill til daglig). Disse oppgavene inkluderer å skrive dokumenter, gå på internett, bruke regneark, printe, vise video, bilder og lignende. Dette kan alle PC’er klare i dag. Publikums-PC’er kan også spille noen enkle spill, men blir grafikken for realistisk og spillet for stort, så krever det mer hestekrefter enn publikums-PC’er flest har. Har du trangt budsjett da, så er en konsoll en billigere nøkkel til disse spillene, og du slipper å tenke på hva som passer. Kjøper du likevel en ferdig PC med et bra grafikkort så er resten av komponentene også av et slikt slag at du kan spille alle typer spill på PC’en. 

PC-gaming tar plass, så noen kan være fristet til å kjøpe inn bærbare PC’er. Disse kan også brukes til spill, så en laptop kan være en gaming-pc. Skal du ha et dedikert grafikkort i en bærbar PC, ja så koster den likevel mye mer enn en tilsvarende stasjonær PC ville gjort. Den blir også fortere varm på grunn av de trange forholdene inne i laptopen. Derfor vil bærbare gaming-PC’er i stor grad være et alternativ for de som betaler mer for at den skal ta liten plass, eller som allerede har en stasjonær hjemme og ønsker den fullverdige spillopplevelsen på farten. 

Bibliotekene melder:

Der biblioteket har flere PC’er ved siden av hverandre, så er det gjerne der brukerne vil spille. Det har flere steder vært kjøpt inn enkeltstående gaming-pc’er for å kunne tilby spillene fra innkjøpsordningen og lignende, men dette har vært begrensede suksesser. Det er et sosialt element ved PC-gaming som ikke må undervurderes. Skal det kjøpes inn PC, så bør det være fire eller flere samlet. 

Det er utfordringer med å få kjøpt spill til PC, rett og slett fordi alt selges digitalt via aktører som ikke inngår i rammeavtaler eller tar faktura. Det må betales med kredittkort, noe de færreste bibliotek har. Når man kjøper PC-spill så må man også passe på alt det rettighetsmessige selv. Det finnes ingen som forhandler for bibliotekene om rettigheter til bruk av PC-spill. Likevel har man muligheter. Utviklere som Mojang har gitt tillatelse til å bruke Minecraft i ikke-kommersielle sammenhenger, og det finnes mange gratisspill hvor brukerne kan logge på med sine egne kontoer, slik som Fortnite og Rocket league

Når det skal installeres spill på PC så må det gjøres enkeltvis på en og en konto. Det kreves også oppdateringer som ikke alltid gjennomføres automatisk. Vær altså forberedt på mer arbeid med en PC, men også flere muligheter. 

gå til toppen

Videre lesing