Prosjekt Demokratihus

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Hol bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Utvikling av nye bibliotektjenester
Samlet støtte:150 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2022

Søknad

Rapporter

Mål

Prosjekt demokratihus har som generelt mål å sørge for at debatten om den kommende arealplanen for Hol kommune er kunnskapsbasert. Innbyggerne skal kunne komme på møter og workshops og lære om sin egen kommune, de skal kunne klikke seg inn på bibliotekets hjemmeside og finne samme informasjon der. Det konkrete målet er å doble innspillene til den kommende arealplanen i Hol kommune. Innspillene skal komme fra flere enn de faste deltakerne, som stort sett er utbyggere og naturforkjempere.

Beskrivelse

Bakgrunn
For å takle utfordringer kommer man lengst hvis man samarbeider, og fundamentet for samarbeid er dialog. Det ligger mange utfordringer i å skape gode lokalsamfunn når utgangspunktet store uenigheter mellom mennesker som fokuserer på ulike områder. Kanskje finnes det områder som bringer dem sammen, men vår opplevelse når vi følger sosiale medier i bygda på fjellet er at avstanden mellom innbyggerne øker. Bibliotektjenesten i Hol ønsker å dyrke dialogen og dermed samhandlingen og samtenkningen i kommunen.

På den ene siden står reiselivsnæringen som har stort spillerom for ekspandering, på den andre siden står lokale innbyggere og naturforkjempere. Og midt oppi disse motsetningene skal kommunen vedta en ny arealplan. Å skape dialog er svært krevende. Avstanden mellom ulike synspunkt er stor og det kan være vanskelig å finne bro mellom dem. Vi trenger tilrettelegging av en arena for at en konstruktiv dialog skal finne sted.

En arealplan er kanskje kommunens fremste redskap for å styre utviklingen i et lokalsamfunn. Men forstår innbyggerne viktigheten av denne planen? Bør det ikke være flere enn eiendomsutviklerne som deltar i høringsprosessen? I dag vet vi at disse planene går de fleste innbyggerne hus forbi, både språket og formen på planene gjør informasjonen utilgjengelig for folk flest. Dette er ikke demokrati, og det ønsker biblioteket å gjøre noe med. Innbyggerne trenger begripelig informasjon og kunnskap om sitt eget lokalsamfunn, og mulighet til å uttale seg og dermed påvirke sin egen fremtid!

Hvem?
Prosjekt demokratihus eies og ledes av Hol folkebibliotek ved biblioteksjef Bergljot Kaslegard. Prosjektgruppa består av leder for kultur, Jon Opsahl og planetaten i kommunen; Annette Karterud, Helene Amundsen og Trond B. Augunset.

I tillegg vil biblioteket benytte seg av Kulturkollektivet i kommunen. Dette er en samling av kulturarbeidere både innbygger og utflyttere, som fortsatt har en tilknytning til hjemkommunen sin. Biblioteket skal også knytte seg til nettverk av utbyggere som operer i kommunen, både små og store, samt frivillige organisasjoner som brenner for lokalsamfunnet.

Hva?
Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2022 legger føringer for at biblioteket skal være et demokratihus. På biblioteket kan alle komme og få tilgang til informasjon, kunst og kultur – helt gratis. Biblioteket er muligens den institusjonen i kommunen som har kontakt videst kontakt med innbyggerne, fra spebarn til pensjonister. Kommunen ønsker større innbyggerengasjement når kommunale planer og dokumenter er på høring. Dette er et naturlig oppdrag for biblioteket, vi trenger bare å få på plass en samarbeidsstruktur som kan fungere for alle typer høringer.

I første kvartal 2022 legger Hol kommune planprogrammet ut for høring. Biblioteket har bedt om å få bli med som et supplement av kommunikasjonsstrategien til etaten, for å sørge for en god og lettfattelig formidling av programmet og planene framover. Dette innebærer nært samarbeid med etaten og et grundig forarbeid av biblioteket, for å kunne utvikle gode spørsmål og relevante prosesser inn mot arealplanen. Selve arealplanen kommer ut på høring første kvartal 2023, og vi har da som mål å kunne komme med solide innspill, forankret i en engasjert lokalbefolkning.

Metode
Vi har som mål å utvikle en metode som kan brukes i enhver situasjon hvor kommunen ønsker mer publikumsmedvirkning. Vi har planen klar for de to første samlingene, og vil med utgangspunkt i disse to stake ut kursen videre.

Dialogduk er en metode som er spesielt god til å organisere deltakere i grupper og engasjere alle i deltakelse. Det er avgjørende at vi får engasjert alle som kommer på disse samlingene, ikke bare dem som allerede har tydelige standpunkt. Synspunkter og konklusjoner samler vi digitalt, og disse dataene og innsiktene skal brukes i videre prosesser.

Når dialogduken for Hol kommune er ferdigutviklet vil denne kunne brukes i enhver situasjon hvor kommunen ønsker signaler og meldinger fra innbyggerne.

Resultat
Resultatet kan måles på antall oppmøter på workshoper, antall treff på nettsidene og antall innspill på den faktiske høringen. Vi vil også gjennomføre kvantitative publikumsevalueringer for å videreutvikle disse samtalene til å benytte