N-Games

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Sel bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:100 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2018, 2019

Søknad

Rapporter

Mål

Den frivillige organisasjonen Blue Elite Esport jobber med og for barn og ungdom for å skape et felleskap rundt dataspill i vår region. Via samarbeidet med Blue Elite Esport vil bibliotekene i Nord-Gudbrandsdalen tilby et mye mer profesjonelt og spennende spilltilbud til barn og ungdom i våre kommuner enn det vi kunne fått til selv. Samarbeidet gjør at vi, som er små bibliotek med få personalressurser, kan gi et tilbud innen gaming og esport som absolutt kan måle seg med det som tilbys i storbyene i Norge. Med flere arrangementer i løpet av skoleåret og en felles samling på slutten får vi til en skikkelig satsing på spill i bibliotek, og barn og unge får et treffpunkt på tvers av alder og bosted.

Beskrivelse

Ungdom er en målgruppe som ikke er så store brukere av bibliotekene og det er vanskelig å få dem inn i biblioteket på fritiden. Selv om tallene i SSBs kulturbarometer for 2016 viser at de mellom 9-15 år er den aldersgruppen der det er størst andel som har vært på biblioteket i løpet av året, er antall besøk i løpet av året er mer enn halvert i perioden 1991-2016. I 1991 var gjennomsnittlig antall besøk 11,2 besøk per år, mens i 2016 var gjennomsnittlig antall besøk for denne gruppen på 5 per år (Vaage, O. F. Norsk kulturbarometer 2016. Oslo : Statistisk sentralbyrå. 2017. s. 56). Antagelig er det mange som er på biblioteket i skoleregi i løpet av året (noe som gir det store antatall innom i løpet av året), mens færre er på biblioteket på fritiden (derfor nedgang i antall besøk per år). Det er i alle fall denne tendensen vi ser i våre bibliotek.

«Biblioteka i Nord-Gudbrandsdal ynskjer at brukarane skal oppleve biblioteka som interessante møteplassar med tilbod til ulike aldersgrupper, møteplassar for ulike litteratur- og kulturopplevingar og integreringsarenaer for folk med ulik etnisk og sosial bakgrunn.» (Bibliotekplan for Nord-Gudbrandsdal 2013-2017 : Med biblioteka inn i fremtida. Eit møte mellom menneske i den digtale verda. S. 10)

Biblioteket som møteplass er strategi 3 i Bibliotekplan for bibliotekene i Nord-Gudbrandsdalen (Rullering av planverket er ikke gjennomført enda, og dette er derfor fortsatt gjeldende planverk for oss). Vi ønsker også å være et tilbud for ungdommene i våre kommuner. Per i dag er det ungdomsklubb bare i noen av kommunene i Nord-Gudbrandsdalen. Ungdom som ikke faller inn under de tradisjonelle fritidsaktivitetene (som idrett og musikk) har dermed færre møteplasser der de kan treffes på tvers av alder, kjønn og bosted. Vi ser derfor at dette er noe vi kan være med på å gi et tilbud til i våre bibliotek.

Spill i bibliotek – regional satsing på «N-games»

Kommunene i Nord Gudbrandsdalen samarbeider om mye, både på bibliotekfronten og i andre deler av den kommunale virksomheten. Blant annet er det arrangert ulike konkurranser mellom de seks kommunene. For eksempel kokkekamp mellom ungdomsskolene og kor-konkurransen «Nasjonalparkskriket». I samarbeid med den frivillige organisasjonen Blue Elite Esport ønsker vi å få til «N-games», der barn og unge treffes og konkurrerer innen gaming og esport.

Blue Elite Esport jobber med og for barn og ungdom for å skape et fellesskap rundt dataspill. De ønsker å få til faste arrangementer i alle bibliotekene i løpet av skoleåret. Disse vil lede opp til en større felles spill-happening med regionale finaler, foredrag og sosialt samvær på tvers av kommunegrensene. Det er seks kommuner og to av kommunene har filialer. Vi vil derfor prøve å få til slik at det blir arrangement på filialene også og ikke bare på hovedbibliotekene. På den måten sikrer vi at vi når flest mulig barn og ungdom.

Den store spill-samlingen på slutten av sesongen ønsker vi å lage litt på samme lesten som UKM, med flere arrangementer rundt spillingen, ikke bare finaler. På den måten vil dette arrangementet være interessant for alle deltakerne, ikke bare de som kommer seg videre til finalespillingen.

Det er naturlig å hente inn flere ulike krefter for å få gjennomført det store arrangementet på slutten og det vil være et fokus på sunn mat og sunn livsstil. Vi kommer til å søke å få til samarbeid med Esport-linjen på Gausdal videregående til sesongavslutningen og vi vil også forsøke å knytte til oss treningssenter eller andre liknende aktører i regionen slik at vi kan tilby en time yoga eller trening i løpet av dagen.

Vi vil ikke sette noen aldersgruppe på arrangementene, men følger aldersmerkingen på spillene som vil bli brukt. Det vil derfor være hensiktsmessig å ha turneringer både på tvers av alder, men eventuelt også spesifikt for ulike aldersgrupper. Vi tenker at spillsatsingen kan være et bra integreringstiltak opp mot ulike mindreårige innvandrere i våre kommuner, og vil invitere dem spesielt.

Utviklingsmidlene til nasjonalbiblioteket skal stimulere bibliotekene til nytenkning, kreativitet og innovasjon. Nye samarbeidsformer og partnerskap er et av satsningsområdene i årets utlysning av midler. Spill i bibliotek er på ingen måte noen ny ide i bibliotekverdenen, men så vidt oss bekjent er det ingen som har gjort det som en stor regional satsing. I tillegg til en felles turnering for en hel region ønsker vi som sagt en finale der det ikke bare er spilling som er fokuset men også foredrag og liknende (for eksempel med profilerte esport-utøvere). Dette har vi ikke hørt om i biblioteksammenheng tidligere. Med samarbeidet mellom bibliotekene i Nord-Gudbrandsdalen og organisasjonen Blue Elite Esport mener vi at vårt prosjekt kommer inn under satsingsområdet «Nye samarbeidsformer og partnerskap».

Blue Elite Esport er gode på det de gjør og de brenner for gaming og esport. Små bibliotek med få personalressurser, slik som vi bibliotekene i Nord-Gudbrandsdalen, kan ikke være gode i alt, og det er derfor viktig å knytte til seg gode samarbeidsparter. Samarbeidet vi har med Blue Elite Esport gjør at spillarrangementene blir mer profesjonelle og mer spennende for deltakerne enn det ville vært om vi skulle gjøre det samme på egenhånd. På denne måten vil barn og unge i våre kommuner ha et tilbud som absolutt kan måle seg med det som tilbys barn i storbyene i Norge, selv om vi er små bibliotek med få personalressurser.

Fremdriftsplan

Vi ser for oss en oppstart på dette skoleåret 2018-2019 dersom vi får midler til det. Vi vil forsøke med minimum 6 innledende arrangementer i hver kommune, der de første vil være i august 2018. Med seks kommuner vil dette gi 36 innledende runder pluss sesongavslutning, altså 37 arrangementer i hele Nord-Gudbrandsdalen i løpet av høsten 2018 og våren 2019.

Vi ønsker at dette skal bli et arrangement vi kan satse på videre i årene fremover. Det er også noe en kan vurder å utvide til å gjelde hele Gudbrandsdalen, eller eventuelt også hele fylket.

Økonomi

For Blue Elite Esport sin del så trenger de både arbeidskraft og utstyr for å gjennomføre dette og for å videreutvikle arrangementene. De er en frivillig organisasjon som ikke har noen egne midler å bidra med inn i samarbeidet. For at de skal kunne gjennomføre dette er de nødt til å utvide sin utstyrspark. Det vil også innebære mye reisevirksomhet for dem å gjennomføre dette, da det er store geografiske avstander i Nord-Gudbrandsdalen.

Blue Elite Esport skal selv også søke midler fra ulike steder til samarbeidet, blant annet DNB Sparebankstiftelsen. Vi i bibliotekene kommer til å søke Regionrådet i Nord-Gudbrandsdal om midler til prosjektet også. Det er per februar 2018 ikke bekreftet noen midler fra eksterne hold.

Vi ønsker at dette skal være et gratistilbud for barn og unge og kan dermed ikke regne inn noen billettinntekter inn i prosjektet.