Ting 6 Litt annerledes søkemotorer

Noen søkemotorer skiller seg ut ved at de har satset på spesialiteter som søk direkte i kilder, søk som går forbi de mest populære nettsidene for å finne skjulte skatter og søk som leter etter spesielle typer informasjon. Denne tingen handler om søkemotorer som er litt annerledes enn Google og Bing.

Oppdag og utforsk

Wolfram|Alpha

Wolfram|Alpha kaller seg en kunnskapsmaskin. Dens spesialitet er å gi svar på ulike søk ved hjelp av strukturerte data i kunnskapsbaser. Søkemotoren ble lansert i 2009 og er utviklet av vitenskapsmannen, fysikeren og forretningsmannen Stephen Wolfram. Den er basert på programmet Wolfram Mathematica, en plattform for utregning som kombinerer matematikk, visualiseringer og statistiske kalkulasjoner. Wolfram|Alpha samler verdens kunnskap i sine kunnskapsbaser, kuratert fra mange kilder, og dette gjør Wolfram|Alpha god på å finne fakta. Den kan for eksempel hjelpe deg med å løse et mattestykke og beskrive løsningen for deg. Svarene gir også liste over mulige kilder. Wolfram|Alpha har en Pro-versjon som gjør at du blant annet kan legge til dine egne data for en liten sum per måned.

Wolframalpha på pc-skjerm

Utforsk Wolfram|Alpha

  • Utforsk noen av temaene Wolfram|Alpha har på forsiden
  • Søk etter «measles». Hvilke forslag får du i tillegg til det ene søkeordet?
  • Sjekk hvor god Wolfram|Alpha er på å finne informasjon ut fra norske ord ved å søke på «grønnkål» og «ingefær». Prøv også å søke på «blomkål»
  • Test engelske søk: For eksempel «Iron in kale» og se detaljnivået i svaret.

MillionShort

Om du leter etter noe som er vanskelig å finne og som sjelden dukker opp på resultatlistene kan du teste søkemotoren MillionShort. I motsetning til Googles algoritmer som legger vekt på de populære sidene, tilbyr denne søkemotoren å filtrere bort inntil 1 million av de mest populære nettsidene. Det gir rom til nettsider som er mindre kommersielle, kanskje ikke så søkemotorvennlige og hvor innholdet er mer skjult. Her kan brukerne få legge til og booste sider for få å dem høyere på resultatlistene, og den har flere interessante avgrensingsmuligheter.

Millionshort på pc-skjerm

Utforsk Million Short

  • Se animasjon om hvor Million Short forklarer hva søkemotoren er. Søk på «Jo Nesbo» og prøv å filtrer bort de 10 000 mest populære sidene. Ser du hvilke sider som blir fjernet fra resultatlisten? Prøv flere filter på venstre siden.

Petey Vid

Petey Vid er metasøkemotor for filmer som også har fokus på personvern. Petey Vid søker etter filmer i sosiale medier som Instagram, Facebook og Twitter og mange andre plattformer. Resultatlistene kan filtreres på varighet og nyeste eller eldste først. Bakgrunnen for utviklingen av en egen søkemotor for filmer var at filmer som ikke ligger på YouTube er ikke enkle å finne igjen via andre søkemotorer.

PeteyVid på pc-skjerm

Utforsk Petey Vid

  • Søk på «Jo Nesbø» og se hvor resultatene hentes fra. Søk på «Liv Ullmann» og sorter på eldste først. Hvor langt tilbake er det mulig å finne filmer av Liv Ullmann? Prøv også «Ronald Reagan» og se hvor gamle filmer Petey Vid finner med han.

Andre:

Internet Archive Wayback machine  er et arkiv for nettsider med over 20 år med internetthistorie. Her kan du finne helt unik informasjon som ikke lenger er tilgjengelig gjennom sine opprinnelige url-er. Les om nettjenesten. Prøv å søke på en nettside eller nettjeneste som ikke lenger eksisterer, for eksempel «Vestærn» (som var NBF Vestfolds blogg fra 2005) og «Vestfold fylkesbibliotek» (og klikk på captures og prøv å finne den eldste versjonen som er lagret på denne URL-en).

Ecosia er en søkemotor med miljøprofil. De bruker over 80 prosent av overskuddet fra reklameinntekter til å støtte miljøorganisasjoner: «You search the web, we plant trees». Les mer om prosjektene de støtter på bloggen deres  og gjør noen søk på favorittforfattere og serier, idrettsutstyr og store hendelser rundt om i verden. Ecosia er basert på Bings database (Microsofts søkemotor) og del av Microsofts univers.

eTools er en metasøkemotor som også sorterer og grupperer resultatlisten i verktøy, domener og kilder. I tillegg lar den deg lagre resultatlisten som pdf. Prøv et søk på «Jo Nesbø», lagre resultatet i PDF og sjekk ut resultatet.

Reflekter

  • Kan du se for deg informasjonsbehov hvor disse søkemotorene vil gi bedre utgangspunkt for mer relevant resultatlister?
  • Hvilke fordeler ser du ved å søke i Wolfram Alpha sammenlignet med for eksempel Wikipedia? Hva får du ikke fram i et søk i denne tjenesten?
  • Kan du søke på tall i Wolfram Alpha? Prøv å søk på «1984».

Quiz

Kilder

Haversholm, M. (2019, 30. august). Ecosia: Plant et tre mens du søker på nettet. I Komputer for alle. https://komputer.no/internett/ecosia-plant-et-tre-mens-du-soker-pa-nettet

Oppong, T. (2019, April 29). Meet Petey Vid: a coder and his cat take on video search. https://alltopstartups.com/2019/04/29/meet-petey-vid-a-coder-and-his-cat-take-on-video-search/

Leksjoninnhold