Xbox er utviklet av Microsoft, som også lager Windows for PC. Derfor benytter de også sine Microsoft kontoer til pålogging på Xbox. Det har sine fordeler, da du kan nøye deg med en konto til både PC og Xbox. Flere av spillene du kjøper til Xbox, kan også brukes på PC.
1. Fra startskjermen trykker du på + «Legg til ny»
2. Første skritt når du skal lage en ny bruker på Xbox er derfor å enten logge på med, eller opprette en ny Microsoft-konto.
3. Vil du opprette en ny, så må du trykke på «Få en ny e-postadresse». Dette leder deg i utgangspunktet til å opprette en ny Outlook e-post adresse, men i neste vindu kan du også trykke på «Eller bruk favoritt e-postadressen din», og skrive inn en eksisterende e-post – som en felles jobbmail.
4. I neste vindu skriver du inn personalia, og velger til slutt en alternativ e-post eller et telefonnummer.
5. Xbox ber nå om en kode som er sendt til e-post adressen du oppga i første omgang. Dette skal bekrefte kontoen. Hent koden og skriv den inn. Noen ganger kan man også bli bedt om å trykke på lenken som følger med i mailen fra Microsoft. Da blir du i så fall tatt til et påloggingsvindu, hvor du skriver inn e-posten du oppga, så vel som passordet. Når det er gjort, har e-posten blitt bekreftet. Er det koden konsollen spør etter, så kan du likevel nøye deg med den. Forhold deg til beskjedene på Xbox konsollen.
6. Trykk på neste og ignorer tilbud om info på mail fra Microsoft med mindre du ønsker dem.
7. Velg deg en gamertag. Dette vil være kallenavnet du gjenkjennes ved av andre spillere dersom du bruker konsollen til online-spill. Det vil også være slik andre kan søke deg opp for å etablere vennskap.
8. I de neste to trinnene vil du bli bedt om å godta betingelser for oversending av informasjon og personvern. Standardinnstillinger for voksne er for eksempel at alle kan se dine venner og om du er online. Personverninnstillinger kan imidlertid endres etter dine preferanser under «Innstillinger», «Konto», «Personvern og nettsikkerhet».
9. DETTE TRINNET ER VIKTIG. Nå skal du velge sikkerhetsnivå for konsollen. Det første nivået er ulåst, og laget for privatbrukere uten barnebrukere i huset. Nivå to er det vi anbefaler, da du lager en tilgangsnøkkel eller pin-kode om du vil, som er unik for denne kontoen på denne konsollen. Denne må brukes for å logge på, handle i butikken, og endre innstillinger. Det at dette er en lokal kode, betyr at du kan dele denne mellom de ansatte, og eventuelt også gi den til en vikar eller bruker-medhjelper uten at du trenger å dele informasjon om bibliotekets brukerinfo. Det er nemlig dette nivå tre går ut på. Her må du i stedet for en pin logge på med Microsoft-kontoens e-post og passord hver gang konsollen skal startes eller en endring skal foretas.
10. Du får nå muligheten til å knytte en spesifikk kontroller til denne profilen. Dette er ikke hensiktsmessig i et bibliotek, så vi anbefaler å velge «Hopp over dette».
11. Deretter velger du farge og godkjenner utseendet ditt.
12. Du får nå tilbud om Xbox Gamepass. En abonnementstjeneste ikke ulikt Netflix, hvor du betaler 125 kr måneden for tilgang til mange spill. Bibliotekene trenger likevel konkret tillatelse til å bruke denne, da en formell avtale ikke foreligger. Velg nei takk, og du er ferdig!
For å finne familieinnstillingene går du til innstillingene. For å finne dem går du fra startmenyen et hakk opp til profilbildet ditt. Trykk på den røde «b» knappen for å gå et hakk tilbake, og bla tre hakk ned til «Innstillinger». Under «Generelt» finner du «Nettsikkerhet og familie». Her velger du «Familieinnstillinger». Nå kan du se hvilke begrensninger som er aktive i den øverste fanen. Vanligvis vil alle unntatt «Tilgangsnøkkelen er angitt» være haket av dersom du har fulgt oppskriften så langt. Det kan det være greit å angi, da du kan bruke en pin-kode til å logge på i stedet for et passordet til Microsoft-kontoen din. En pin-kode brukes tross alt bare til dette formålet, mens Microsoft-kontoen eller passordet du opprettet der, kan være i bruk også andre steder. En pin-kode er slik sett bedre egnet til deling med frivillige og vikarer, for å nevne noe.
For å opprette en tilgangsnøkkel trykker du på «Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel», og velger å opprette tilgangsnøkkel i neste bilde.
Neste trinn vil være å velge «Administrer familiemedlemmer». Klikk på «Legg til et familiemedlem», og lag en ny bruker.
Familieinnstillinger på Xbox fungerer på mange måter som på Playstation, Google og andre. Man lager en hovedkonto som kan styre innstillingene, og deretter barnekontoer som kan pålegges begrensninger.
Menyen for innstillinger på Xbox One og Series fungerer stort sett likt. For å finne dem fra startmenyen går du først et hakk opp til profilbildet ditt. Trykk på den røde «b» knappen for å gå et hakk tilbake, og bla deretter tre hakk ned til «Innstillinger».
Under «Generelt» finner du «Nettsikkerhet og familie». Her velger du «Familieinnstillinger». Nå kan du se hvilke begrensninger som er aktive i den øverste fanen. Vanligvis vil alle unntatt «Tilgangsnøkkelen er angitt» være haket av dersom du har fulgt oppskriften så langt, nå må vi bare få laget fire lånerkontoer og lagt begrensninger på dem. I tillegg anbefaler vi at du lager tilgangskode. Tilgangsnøkkel er en pinkode du kan lage for å slippe å bruke passordet til Microsoft-kontoen din hver gang en begrenset handling skal utføres. En pin-kode er derfor enklere i bruk, men anbefales også fordi den bare brukes lokalt, mens Microsoft-kontoen eller passordet du opprettet der, kan være i bruk også andre steder. En pin-kode er slik sett bedre egnet til deling med frivillige og vikarer, for å nevne noe.
For å opprette en tilgangsnøkkel trykker du på «Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel», og velger å opprette tilgangsnøkkel i neste bilde.
Nå vil vi lage lånerkontoer og rettigheter for dem. Neste trinn vil derfor å gå tilbake til «Konto» og velge «Administrer familiemedlemmer». Klikk på «Legg til et familiemedlem», og lag en ny bruker. Når det er gjort, velger du dem fra samme meny for å legge dem til i familien. Har du allerede laget lånerkontoer, så går du rett på navnene deres i oversikten og legger dem til.
Dersom du ønsker å ha konsollen stående uten tilgang til internett, så finnes det også egne sikkerhetsinnstillinger for dette. Gå tilbake til «Familieinnstillinger» og velg «Begrensninger når du er avlogget». Her lager du et såkalt gjestepassord som blir en sperre på opprettelse av gjestekontoer og hva de får tilgang til. Velg deretter en passende aldersgrense under «Tilgang til egnet innhold», for eksempel 7 eller 12 år, alt etter hvordan tilbudet ellers er lagt opp, og fjern haken fra «Tillat tilføying og oppretting av nye profiler».
Xbox Gamepass
Xbox tjenesten Gamepass er en abonnementstjeneste for spill. For 150 kr måneden kan du velge fritt blant ca. 200 spill i ulike sjangre, mange av dem kjente kvalitetsspill, noen av dem nyere bestselgere. Spillene lastes ned på harddisken, hvor du kan lage grupper av typen «Multiplayer» eller «Halloween». Med familieinnstillingene kan du justere tilgang til både nedlasting og hvem som kan åpne ulike spill.
Xbox benytter seg av en Kensington security løsning med samme type wire-feste som er vanlig på bærbare pc’er. Wire må kjøpes i tillegg. Den ene enden av den spesialdesignede vaieren festes bak på konsollen, og den andre kan festes til et bordbein, en ring i veggen eller tilsvarende.
Xbox er som standard innstilt til å oppdatere spill automatisk i bakgrunnen, også når den er slått av. For å sjekke om dette gjelder også på ditt system, kan du gå til «Innstillinger», «Generelt» og «Strømmodus og oppstart». Under «Strømmodus» i midten av skjermen skal det stå «Øyeblikkelig på». Deretter går du tilbake til hovedmenyen for «Innstillinger», og velger «System», og «Oppdateringer». Her skal det stå haket av for både «Sørg for at konsollen min er oppdatert» (operativsystemet), og «Sørg for at mine spill og apper er oppdatert» (spillene).
Xbox kontrollere er robuste, men de kommer som standard med AAA-batterier som forbrukes over tid. Det anbefales derfor å kjøpe til oppladbare batteripakker.