Laster Arrangementer
22
sep

Bibliotekseminaret i Stavanger 2021

Kan litteratur redde liv?

Shared reading er en metode for å lese og snakke om litteratur i fellesskap, målet er å åpne litteraturen for folk flest. Metoden er utviklet av organisasjonen The Reader i England, der den er mye brukt i bibliotek, i helse- og sosialsektoren, i fengsel og i rusomsorgen. De siste årene har shared reading fått fotfeste også i Norge, og da særlig i bibliotekene. I 2019 gikk Trøndelag og Møre og Romsdal fylkeskommune i gang med et stort prosjekt for å etablere lesegrupper etter shared reading metoden i sine fylker, og våren 2021 startet Rogaland fylkesbibliotek et tilsvarende prosjekt med støtte fra Sparebankstiftelsen SR-bank.

Detaljer

Dato: Onsdag 22.september
Tidspunkt: 12:30 - 15:00
Se arrangementet live: Klikk her!
Sted: Sølvberget bibliotek og kulturhus, Stavanger
Sølvberggata 2, 4002 Stavanger.
Vis kart
Arrangører: Rogaland fylkesbibliotekSølvbergetNorsk bibliotekforening, avdeling Rogaland
Meld meg på

Om arrangementet

12:30 – 13:30: Developing the Shared Reading movement – two poems and a look at the last 25 years (foredrag på engelsk) ved Jane Davis

13:40 – 14:10: Shared reading i Norge – litterære pusterom i Trøndelag og Møre og Romsdal ved Kari Hortman og Åshild Widerøe

14:20 – 15:00: Shared reading – forskning på litteratur og mental helse ved Tine Riis Andersen

15:15 – 16:30: Lesegrupper rundt på huset

Jane Davis: Grunnlegger og leder for den engelske organisasjonen the Reader (1997 – ). Jane Davis er en kunnskapsrik foredragsholder med en levende engasjement for litteraturens potensiale til å endre liv: “I taught literature to adults at the University of Liverpool for fifteen years and realized literature could help us with our lives. My concern was for all those people who would never dream of signing up for a University course. The Reader came into being to give those people ‘something real to carry home when day is done’ (Saul Bellow, Herzog)”.

Kari Hortman fra Trøndelag fylkesbibliotek og Åshild Widerøe fra ABM-seksjonen i Møre og Romsdal fylkeskommune jobber med Litterære pusterom – Shared Reading for større livskvalitet, et treårig prosjekt (2019-2022) som går i Trøndelag og Møre og Romsdal. Prosjektet er finansiert av Sparebankstiftelsen SMN.

Tine Riis Andersen er PhD-kandidat ved Lesesenteret i Stavanger, og forsker på effekten av lesing på mental helse og livskvalitet, samt et potensielt terapeutisk utbytte av shared reading i rehabilitering av kreftpasienter.

Se programmet tidligere på dagen her.